In de loop van haar leven heeft Yvonne (69) ontdekt dat stilte dichterbij is dan je denkt. 'Ik heb geleerd dat er in jezelf altijd een plek is waar het rustig is. Door af en toe terug te gaan naar de stilte hoop ik het juiste te doen.'
‘Stilte is de motor van mijn leven. Net zoals ik mijn telefoon regelmatig moet opladen, moet ik mezelf geregeld opladen aan de stilte. Anders kan ik niet door. In de dagelijkse drukte loop ik leeg en vol tegelijkertijd. Mijn hoofd raakt steeds voller, maar mijn hart steeds leger. In de stilte kan ik mijn hart opladen en raak ik weer in balans. Het is de basis om steeds naar terug te keren.
Ik heb mijn hele leven al een groot verlangen naar stilte gehad. Als kind trok ik me graag terug met een boek. Later ging ik muziek maken en nu schilder ik. Dat zijn ook manieren om in jezelf te keren. Toen ik kleine kinderen had was het moeilijk om de stilte te vinden. De laatste jaren lukt het me om het beter te integreren in mijn dagelijkse leven.
Bos
Stilte is voor mij luisteren in een wereld vol lawaai. Luisteren naar de rust en stilte in mezelf. En meestal is die dichtbij. Ik heb mezelf aangeleerd naar binnen te keren. Ik ontdekte dat daar altijd een plek is waar het rustig is.
Stilte betekent voor mij ook streven naar zo min mogelijk innerlijke verstoring. Als ik bijvoorbeeld met vragen of problemen zit, laat ik in de stilte mijn gedachten er over gaan. Ik blijf niet zitten tot er een oplossing komt, maar focus gewoon even mijn aandacht erop. Vaak weet ik dan later ineens wél wat ik moet doen of hoe te handelen.
Ik heb geen vast moment op de dag om stil te zijn. Dat lukt me niet, ik raak er alleen maar gefrustreerd van. Dus ik gebruik de momenten die zich aandienen, bijvoorbeeld als ik door een bos fiets, aan het koken ben, schilder of in mijn stille tuin werk of zit. Maar ik zorg er wel voor dat ik de omstandigheden creëer waarin een stiltemoment zich makkelijk zou kunnen aandienen. Dus na drukke momenten plan ik rustige activiteiten, waarbij ik vaak als vanzelf naar binnen keer. Ik laat gedachten komen en gaan. Ik schrijf niets op, want dan ga ik weer focussen op wat ik heb opgeschreven.
Vertragen
Tijdens stilte ervaar ik de dingen die zich voordoen helderder en heb ik aandacht voor verbinding met mezelf, de ander, mijn omgeving en de natuur. Om bij het voorbeeld van de telefoon te blijven: eerst opladen, dan bellen. Ook ik heb de stilte eerst nodig om op te laden, waarna zich momenten voor kunnen gaan doen om verbindingen aan te gaan.
Soms ben ik heel onrustig en is stilte onaangenaam. Ik kan de verbinding niet vinden. Dan laat ik het zitten en ga ik iets anders doen. Of op drukke dagen probeer ik te vertragen, zodat ik een goede planning kan maken.
Door zo nu en dan terug te gaan naar de stilte in mijzelf hoop ik een betere balans te vinden en het juiste te doen. Al klinkt het gemakkelijker dan het is.'
De kracht van stilte
Initiatives of Change (IofC) gelooft in de kracht van stilte en reflectie als een vast onderdeel van ons leven. Al meer dan negentig jaar hebben mensen van IofC daarom ervaring opgedaan met het regelmatig houden van stille tijd. Dit is een persoonlijk ritueel, waar iedereen op zijn eigen manier invulling aan geeft. In een serie korte interviews vertellen verschillende mensen wat stilte voor hen betekent en hoe ze die opzoeken in het dagelijks leven.
Eerdere afleveringen:
'Stilte betekent voor mij vooral luisteren.' Aad Burger (88) begint al 71 jaar lang de dag met een moment van stilte. ‘Het is een essentieel onderdeel van mijn dagelijks leven, net als eten, wassen en slapen. Ik kan me niet veroorloven het over te slaan.’
'Ik ben niet bang voor de stilte' Als Christina (40) na haar werk door het drukke verkeer naar huis is gefietst, zoekt ze steevast even de stilte op. 'Ik kan niet zomaar gaan zitten en stil zijn. Daarom heb ik een speciale hoek in huis met kaarsen, wierook en bloemen om te helpen de overgang naar de stilte maken.'
'Door stilte schep ik ruimte voor de gedachtes die nodig zijn.' De 27-jarige Rudy zoekt vijf keer per dag de stilte op tijdens zijn gebeden. Hoe langer ik het doe, hoe meer ik het begin te waarderen. Door de gebeden word ik me bewuster van mijn omgeving en ik word dankbaarder. En het is ook nog goed voor de knieën.'
Waarom is stilte zo belangrijk? Lees er meer over op de stilte-pagina van Initiatives of Change Nederland met tips en handvatten om stilte een vaste plek in je dagelijks leven te geven.
Tekst: Irene de Pous.
Foto header: Paul Mison