woensdag, december 15, 2021

75 jaar Caux: Landmijnslachtoffers kunnen weer op eigen benen staan

Het verhaal van Merel Rumping


De Colombiaanse Keren (foto rechts) kan eindelijk weer rolschaatsen en hardlopen. ‘Dankzij mijn prothese kan ik in de bergen lopen; dat is wat ik het liefst doe. En ik kan schaatsen, fietsen, wandelen en dansen’, vertelt ze. Wat heeft Keren’s hernieuwde mobiliteit te maken met Initiatives of Change?

Dit jaar bestaat het internationale conferentie centrum van Initiatives of Change in Caux 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er voor ieder jaar een verhaal geschreven over iemand voor wie Caux een grote rol in zijn of haar leven heeft gespeeld. Ook in het verhaal van de Nederlandse Merel Rumping speelt Caux een belangrijke rol.

Toen Merel (foto linksonder, in het midden) naar Caux, Zwitserland reisde in 2012, had ze een duidelijk doel voor ogen. ‘Ik wilde ontdekken hoe ik mijn professionele vaardigheden kon inzetten voor een eerlijkere wereld’, aldus Merel.

In 2012 was Merel al in het bezit van een afgeronde master in International Relations, met een specialisatie in bedrijfsethiek. Vanuit haar opleidingsachtergrond ontwikkelde zij een grote  belangstelling voor de jaarlijkse bedrijfsconferenties in Caux, genaamd Trust and Integrity in the Global Economy, waaraan zij vijf jaar deelnam. Tijdens een bijzonder gesprek met een Colombiaanse zakenman vond ze een antwoord op haar vraag.

Merel had eerder vrijwilligerswerk gedaan in een Colombiaans weeshuis in Medellin, waar ze werkte met straatkinderen en voormalige kindsoldaten, onder wie veel verslaafden. Drie jaar later keerde ze terug naar Colombia om te werken voor een microkredietinstelling, Women’s World Banking. Hier ontdekte ze mogelijkheden voor sociaal ondernemerschap.

Tijdens haar bezoeken aan Colombia was het Merel opgevallen dat veel mensen hun ledematen hadden verloren door landmijnen. Columbia werd 50 jaar lang geteisterd door een gewapend conflict, dat officieel eindigde in 2017. De oorlog liet de bevolking achter met diepe wonden, zowel letterlijk als figuurlijk. Merel bezocht een dorp met wel 300 landmijnslachtoffers.

De Colombiaanse zakenman in Caux stelde haar voor aan een Nederlander die werkte bij een orthopedische werkplaats in Azië. Tijdens de gesprekken met deze zakenman ontwikkelde Merel concrete ideeën over hoe zij betaalbare prothetische zorg kon bieden aan arme mensen met geamputeerde ledematen.

Samen met studenten van de Technische Universiteit Delft reisde ze naar Colombia om de gebreken rondom de bestaande prothetische zorg in kaart te brengen. ‘Afstand blijkt een probleem te zijn. De orthopedische centra bevinden zich vooral in de steden, waardoor mensen lange afstanden moeten afleggen zonder precies te weten waar ze heen moeten’, schrijft ze. ‘Ook zijn er problemen met de kwaliteit van de protheses. We merken dat sommige mensen hun protheses niet gebruiken, omdat het teveel pijn doet. Sommige orthopedische technologen in Colombia zijn niet opgeleid om protheses te maken.’

Door deze observaties besefte Merel dat er lokale klinieken nodig zijn, waar men ter plaatse protheses maakt die afgestemd zijn op de behoefte van de patiënt. Deze efficiënte manier van protheses maken zou ook een oplossing zijn voor de lange wachttijden. Het kan soms 2 jaar duren voordat iemand in Colombia een prothese krijgt, wat vaak leidt tot inkomensverlies.

In 2016 ontwikkelde Merel’s team met University of Strathclyde (Glasgow, Schotland) de zogenaamde Majicast: een buisvormige tank gevuld met gipsmateriaal. De stomp van de geamputeerde gaat in de buis, die er vervolgens een mal van maakt. Deze mal wordt gebruikt om een prothese te maken die perfect aansluit op de stomp.

Gefinancierd door Google Impact Challenge Funding ging het team snel aan de slag. De Majicast werd met succes gedemonstreerd in verschillende delen van Colombia. In 2019 werkte de University of Strathclyde, die het patent heeft, verder aan de Majicast. Ondertussen wijdde Merel zich aan het opzetten van orthopedische zorgklinieken met haar eigen sociale onderneming, Care Within Reach.

Haar eerste orthopedisch centrum werd in 2021 geopend in het kleine stadje Tunja, met de hulp van beleggingmaatschappij Buxeros Capital.

Het orthopedisch centrum heeft al 220 mensen kunnen helpen. Merel is momenteel in gesprek met een andere investeerder voor een tweede en derde kliniek. Het is haar wens om in Colombia ten minste vijf zorgklinieken op te zetten!

Dit verhaal verscheen eerder op de website van Initiatives of Change Switzerland. Dit verhaal maakt deel uit van onze serie 75 jaar inspirerende verhalen over Initiatives of Change en Caux. Lees hier het originele verhaal. 

Geschreven door Michael Smith
Foto's door Initiatives of Change en Merel Rumping.
Vertaald door Shereen Siwpersad