Buro EU: Op zoek naar Haagse verhalen over duurzaamheid

Wat denken jongeren in Den Haag over duurzaamheid en de rol van Europa? Wat zijn hun vragen, twijfels en ideeën rond klimaatverandering? Buro EU zocht het uit!

Buro EU is een mobiel pop-up kantoor dat veelkleurige verhalen van mensen verzamelt over Europa en maatschappelijke thema’s. In 2020 legde Buro EU op allerlei plekken haar oor te luister rondom klimaatverandering. Hittegolven, CO2 uitstoot, plastic vervuiling van de oceaan, we horen er dagelijks wel iets op over het nieuws. Maar wat betekent het eigenlijk voor de generatie van de toekomst? Waar hopen jongeren op en waar twijfelen ze aan? Wat zien ze als hun rol en welke rol zien ze voor de Europese politiek voor verandering?

De straat op

Buro EU was dit jaar overal te vinden waar jongeren zijn. Op straat, in (online) klaslokalen van de Haagse Hogeschool en InHolland en ging op andere plekken in gesprek, zoals bij ZinZoekers. We gingen gesprekken aan in groepsverband, maar namen ook diepte-interviews af om mooie, eigenzinnige maar ook weifelende verhalen van jongeren in beeld te brengen.

Stem geven aan jongeren

Foto: Pablo Serrano MedinaOns doel als Buro EU is om stem te geven aan jongeren. We delen deze Haagse verhalen met hun zorgen, twijfels en dromen met een groter publiek. Vaak zijn jongeren niet betrokken bij inspraakprocessen of besluitvorming rond maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, maar zijn juist zij het die consequenties van beslissingen die nu in politieke setting worden genomen zullen voelen in de toekomst.

Daarnaast willen we ook jongeren aan het denken zetten over dit grote thema. Wat weten ze ervan? Hoe zien ze hun eigen rol? En hoe zouden ze willen dat er politiek en maatschappelijk verandering tot stand komt? Wat verwachten ze van de Europese politiek hierin?

Verhalen die je bij blijven

De diverse Haagse verhalen kun je op allerlei manieren bekijken en beluisteren. Bekijk bijvoorbeeld onze projectvideo, met spontane gesprekken op straat in hartje Den Haag. Lees hieronder de verschillende blogs waarin Evander, Iris, Nicolas en nog velen anderen hun verhaal en tips met je delen. Of bekijk nog eens de 7 tips voor een begin aan een duurzamer leven, na aanleiding ons gesprek met ZinZoekers. Daarnaast gaan we vanaf het voorjaar van 2021 rondreizen door Den Haag met deze “Sustainability Stories”. Volg onze social media voor het laatste nieuws!

Blik op de toekomst

Foto: Pablo Serrano MedinaBuro EU gaat verder. Heb je een idee voor een maatschappelijk thema waar Buro EU in 2021 echt verder over in gesprek zou moeten gaan middels een nieuwe creatieve aanpak? Of wil je in gesprek met ons voor een andere samenwerking? We staan altijd open voor suggesties! Mail dan naar stefanie.schuddebeurs@iofc.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Initiatives of Change Nederland en de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie.

 

Haagse verhalen over duurzaamheid – de blogserie

Buro EU interviewde jongeren over hun kijk op duurzaamheid en Europa, maar ook over hun persoonlijke vragen, dilemma’s en hoop voor de toekomst. Vanaf onze lancering op 26 november 2020 worden hun verhalen hier gepubliceerd en op onze social media.

Foto Nicolas 

‘It helps when you go through transitions together’
Lees hier het verhaal van Nicolas (21 jaar)