Buro EU: Op zoek naar Haagse verhalen over duurzaamheid

Wat denken jongeren in Den Haag over duurzaamheid en de rol van Europa? Wat zijn hun vragen, twijfels en ideeën rond klimaatverandering? Buro EU zocht het uit!

Buro EU is een mobiel pop-up kantoor dat veelkleurige verhalen van mensen verzamelt over Europa en maatschappelijke thema’s. In 2020 legde Buro EU op allerlei plekken haar oor te luister rondom klimaatverandering. Hittegolven, CO2 uitstoot, plastic vervuiling van de oceaan, we horen er dagelijks wel iets op over het nieuws. Maar wat betekent het eigenlijk voor de generatie van de toekomst? Waar hopen jongeren op en waar twijfelen ze aan? Wat zien ze als hun rol en welke rol zien ze voor de Europese politiek voor verandering?

De straat op

Buro EU was dit jaar overal te vinden waar jongeren zijn. Op straat, in (online) klaslokalen van de Haagse Hogeschool en InHolland en ging op andere plekken in gesprek, zoals bij ZinZoekers. We gingen gesprekken aan in groepsverband, maar namen ook diepte-interviews af om mooie, eigenzinnige maar ook weifelende verhalen van jongeren in beeld te brengen.

Stem geven aan jongeren

Foto: Pablo Serrano MedinaOns doel als Buro EU is om stem te geven aan jongeren. We delen deze Haagse verhalen met hun zorgen, twijfels en dromen met een groter publiek. Vaak zijn jongeren niet betrokken bij inspraakprocessen of besluitvorming rond maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, maar zijn juist zij het die consequenties van beslissingen die nu in politieke setting worden genomen zullen voelen in de toekomst.

Daarnaast willen we ook jongeren aan het denken zetten over dit grote thema. Wat weten ze ervan? Hoe zien ze hun eigen rol? En hoe zouden ze willen dat er politiek en maatschappelijk verandering tot stand komt? Wat verwachten ze van de Europese politiek hierin? Lees hier de vijf belangrijkste inzichten die Stefanie opdeed over deze vragen, tijdens onze luistertour onder honderden jongeren.

De diverse Haagse verhalen kun je op allerlei manieren bekijken en beluisteren. Bekijk bijvoorbeeld onze projectvideo, met spontane gesprekken op straat in hartje Den Haag. Lees onderaan deze websitepagina de verschillende blogs waarin Evander, Iris, Nicolas en nog velen anderen hun verhaal en tips met je delen. Of bekijk nog eens de 7 tips voor een begin aan een duurzamer leven, na aanleiding ons gesprek met ZinZoekers. Op 26 november sloten we het project feestelijk af, zie hier een verslag. Maar let op, we gaan nog even door! Vanaf de zomer van 2021 reizen de “Sustainability Stories” met een fotoexpositie door Den Haag. Volg onze social media voor het laatste nieuws!

Foto: Pablo Serrano MedinaBuro EU gaat verder. Heb je een idee voor een maatschappelijk thema waar Buro EU in 2021 echt verder over in gesprek zou moeten gaan middels een nieuwe creatieve aanpak? Of wil je in gesprek met ons voor een andere samenwerking? We staan altijd open voor suggesties! Mail dan naar stefanie.schuddebeurs@iofc.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Initiatives of Change Nederland en de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie.

Première van Haagse verhalen over duurzaamheid

Op donderdagavond 26 november organiseerde Buro EU een online evenement met daarin de première van de diverse opgehaalde Haagse verhalen over duurzaamheid onder jongeren. Met de swingende tunes en gevatte rijm van de Droominee als aftrap, kon de avond al niet meer stuk. Het was inspirerend een gemixte groep van 35 deelnemers te kunnen begroeten op een donderdagavond! Van jongeren die we gesproken hadden op straat en in online diepte-interviews tot ook partners van Hogescholen en het netwerk van IofC zelf; allen haakten aan voor een gesprek over hoe wij als individu en als samenleving kunnen bijdragen aan een duurzamer wereld. Lees verder >>

Stefanie Schuddebeurs neemt afscheid 

Na een mooie periode bij Initiatives of Change, met als hoogtepunt het project Buro EU “Haagse verhalen over duurzaamheid” waarin ik Haagse 20-ers en 30-ers het hemd van het lijf mocht vragen rond klimaat, stop ik per mei met werken voor Initiatives of Change. Lees verder >>

Haagse verhalen over duurzaamheid – de blogserie

Buro EU interviewde jongeren over hun kijk op duurzaamheid en Europa, maar ook over hun persoonlijke vragen, dilemma’s en hoop voor de toekomst. Vanaf onze lancering op 26 november 2020 worden hun verhalen hier gepubliceerd en op onze social media.

Susanna and Sofie 

'Start small and ignite that spark'
Lees hier het verhaal van Susanna (22, links op de foto)
en Sofie (24, rechts op de foto)

 

 

'De industrie omvormen naar meer milieuvriendelijke omgevingen'
Lees hier het verhaal van Anjali (22 jaar)

 

 

‘Sustainability is THE challenge of our time’
Lees hier het verhaal van Mari (22 jaar)

 

Het duurzaam verhaal van Tristan 

‘Ik daag regelmatig mijn gewoontes uit’
Lees hier het verhaal van Tristan (37 jaar)

 

Fleur 

'Het is onmogelijk om de economie oneindig te laten groeien op een eindige planeet’
Lees hier het verhaal van Fleur (25 jaar)Evander 

‘Everyone can make an impact’
Lees hier het verhaal van Evander (18 jaar)


Iris  

‘We moeten onze leefstijl veranderen als we klimaatverandering tegen willen gaan’
Lees hier het verhaal van Iris (19 jaar)

 

Foto Nicolas 

‘It helps when you go through transitions together’
Lees hier het verhaal van Nicolas (21 jaar)