dinsdag, januari 22, 2013

Op 14 december besprak de IC-gespreksgroep Utrecht, ten huize van Aad Burger, het onderwerp ‘Burgerschap in basisscholen’. Inleider was Gertie Blaauwendraad, onderzoeker en docent levensbeschouwing, filosofie en spiritualiteit aan de Hogeschool Utrecht. In het gesprek dat daarop volgde, ging het vooral over goed burgerschap in het algemeen. Daaruit halen we hieronder twee voorbeelden aan.

Een van de aanwezigen noemde een incident waarbij ze in het fietspad op het laatste moment een gat zag en daar nog net omheen kon rijden. Ze bedacht dat een volgende fietser daar gemakkelijk een lelijke smak zou kunnen maken. Ze stapte af en keek rond of er iets was dat ze bij het gat als waarschuwing neer kon zetten. Even verderop werd aan de weg gewerkt en daar stonden wat rood-wit paaltjes waar ze er wel een van kon lenen. Maar die bleek behoorlijk zwaar. Net kwamen vier scholieren op de fiets langs. Ze riep hun hulp in en na enig aandringen werd het paaltje op de bagagedrager van de fiets van een meisje gezet, naar het gat gereden en daar als waarschuwing geplaatst. Lacherig reden de scholieren weer verder. Zelf voelde ze het als iets dat een goede burger zelf kon en moest doen.

Een ander vertelde dat op hem als rolstoelgebruiker een beroep was gedaan om op het Centraal Station van Utrecht dat verbouwd wordt, te testen of een bepaalde route veilig genoeg was voor rolstoelgebruikers, mensen met een beperking, slecht lopende ouderen, mensen met een kinderwagen of veel bagage. Hij ging op dit beroep in waardoor hij andere bezigheden moest verschuiven. RTV Utrecht zou het voor TV vastleggen. Eerst leek het oversteken van tramrails met wat moeite wel te lukken, maar toen het echt voor de TV werd opgenomen bleven de wielen van de rolstoel tussen de tramrails en de betonplaten steken en sloeg hij met rolstoel en al achterover en kwam met zijn hoofd op de rails terecht.

Gelukkig maar een lichte schram, maar alle betrokkenen schrokken zich dood. Vervolgens werd met hulp van veel anderen zoals organisaties van ouderen en mensen met een beperking, de projectorganisatie stationsgebied, de gemeente, de gemeenteraad, bestuur Regio Utrecht bereikt dat de Regiotaxi toch een halte op het busstation dicht bij de lift kreeg omdat de voorgestelde lange route in de praktijk onveilig was gebleken. RTV Utrecht speelde daarbij een belangrijke rol. Bij een filmopname een maand later bleek dat er nog weinig was veranderd. RTV Utrecht bleef de aandacht hierop vestigen tot het wel in orde was.

Onverwacht kreeg deze rolstoelgebruiker de kans om als ‘goede burger’ op te treden en door te zetten totdat een goede regeling werd getroffen.