donderdag, november 19, 2020

Najaarsbrief 2020

Wadiaa KhouryBruggen slaan in een  verscheurd land: Libanon

‘Ik wil in Beiroet een centrum oprichten waar gewerkt kan worden aan het slaan van bruggen in ons verscheurde land. Kunnen jullie ons helpen?’

Dat verzoek komt van Wadiaa Khoury (zie foto), universitair docent in Beiroet en sinds vele jaren actief betrokken bij Initiatives of Change in Libanon en elders.

Lange tijd stond Libanon bekend als het Zwitserland van het Midden-Oosten. Een klein land, met een prachtige natuur, een goed lopende economie en een bewogen geschiedenis. Het is onafhankelijk sinds 1943 nadat het sinds 1920 deel uitmaakte van het Franse Mandaat Syrië. Deze buitenlandse overheersing drukt nog steeds haar stempel op het  land. Het is niet alleen de explosie begin augustus die het land hard heeft getroffen. De economie, de financiële toestand (de devaluatie van de Libanese pond is ongekend), de politieke onrust plus de corona crisis dreigen het land, opnieuw, in een burgeroorlog te storten.

Daarom wil Wadiaa samen met anderen een centrum inrichten waar bruggen kunnen worden geslagen tussen de vele facties die het land kent. Ze heeft er zelf de laatste vijf jaar geld voor gespaard dat ze van haar inkomen als docent apart kon leggen. De bedoeling was om vorig jaar november met het centrum te beginnen maar door de inflatie en financiële bankrestricties was dat niet mogelijk. Haar spaargeld bedroeg bijna US$ 30.000,-,  maar door de inflatie is dat nog geen US$ 6.000,- meer waard. 

Vandaar nu haar vraag om hulp van buiten. Het centrum komt op een belangrijke plek, in hartje Beiroet waar de weg van west naar oost Beiroet de weg van noord naar zuid Libanon kruist.

Het centrum gaat trainingen geven over onderwerpen als: Hoe bouw je vertrouwen op; wat betekent actief burgerschap en sociale verantwoordelijkheid; hoe maak je op constructieve manier gebruik van de media voor maatschappelijke verandering, ten goede.

Om te beginnen is er een bedrag van US$ 25.000,- nodig. Voor het centrum wordt een groot deel van het appartement gebruikt waar Wadiaa zelf woont. De infrastructuur is er dus maar de ruimtes moeten worden gerenoveerd en ingericht met meubels en apparatuur. De schade door de explosie van augustus is gelukkig beperkt. Overdag kunnen de faciliteiten verhuurd worden aan derden en in de avond worden ze gebruikt voor trainingen aan mensen uit het onderwijs, de ambtenarij, het jongerenwerk etc. Op die manier zou de financiële basis gegarandeerd kunnen worden. Het centrum komt op de derde verdieping van dit gebouw.

Wilt u dit project ondersteunen dan kunt u uw donatie (*) overmaken naar:

Nederlandse Stichting Initiatives of Change
IBAN: NL49ABNA0257621202
onder vermelding van: Steun Libanon

U kunt uw donatie ook direct overmaken via deze Tikkie link.

(*) Giften zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Met een hartelijke groet,

Lotty Wolvekamp, vz.                                                            Hennie de Pous – de Jonge, secr.