dinsdag, oktober 24, 2017

Van 17 tot 21 januari 2018 viert Initiatives of Change India de 50e verjaardag van het conferentie- en trainingscentrum Asia Plateau in Panchgani. Het thema van de viering is ‘Celebrating Differences, Melting Divisions’.

 

Oprichting van conferentie- en trainingscentrum Asia Plateau

In 1963 bedachten Rajmohan Gandhi en een viertal van zijn collega’s de Mars op Wielen: een tocht van 6000 kilometer voor een sterk, eensgezind en corruptievrij India van zuid India naar hoofdstad Delhi. Het idee was ingegeven door de zoutmars die de grootvader van Rajmohan, Mahatma Gandhi, in 1930 liep: een geweldloos verzet tegen de Britse overheersing. De Mars op Wielen trok onderweg veel belangstelling vooral onder jongeren en er werden een tiental jeugdkampen in alle delen van India georganiseerd. Het jeugdkamp in Panchgani had verstrekkende gevolgen. Na afloop van dat kamp werd Gandhi benaderd door mensen van de gemeente Panchgani. Ze zeiden: ‘U kunt nu niet zo- maar weer weggaan.’ Gandhi antwoordde: ‘Als u ons land geeft, geven wij u een centrum.’ Het centrum Asia Plateau werd op 20 januari 1968 officieel geopend.
 


Video van de Mars op Wielen in India (1964)

A Nation is Marching from IofC Film Archives on Vimeo.
 


Nederlandse betrokkenheid

Veel Nederlanders van Morele Herbewapening, nu IofC, zijn vanaf het allereerste begin nauw betrokken geweest bij Asia Plateau. Ze hebben op verschillende manieren bijgedragen aan het ontstaan en de bouw van het centrum. Zo was bijvoorbeeld Dick van Tetterode als arts betrokken bij de Mars op Wielen en jarenlang werden overal in Nederland bijeenkomsten georganiseerd om de verbondenheid met India te benadrukken en geld bijeen te brengen.Programma 50-jarig bestaan

Na de viering van de 50e verjaardag vinden aansluitend de volgende activiteiten plaats in Asia Plateau:

  • 23 - 27 januari: Intergenerational meeting

  • 2 - 4 februari: CEO Round Table

  • 5 - 8 februari: Caux Initiatives for Business Confe- rence

  • 12 - 15 februari: Heart of Effective Leadership (HEL) training 

 

Laura Reijnders