maandag, februari 17, 2020

Verder met duurzame cacaoteelt in Sulawesi

In november 2019 vertrok Rudy van der Aar naar Sulawesi, Indonesië, om te helpen in een project voor duurzame cacaoteelt.

De voortgang van het project kan hier gevolgd worden. 

  cacaostruik planten

Sinds december krijgt het project hulp van Yusri. Hij is 30 jaar en afgestudeerd aan het departement van plagen en plantenziekten aan de Hasanuddin Universiteit in Makassar.

Sinds 6 jaar werkt hij bij verschillende NGO's waaronder Rainforest Alliance en Swisscontact. In zijn functies heeft hij zich onder meer beziggehouden met training en ondersteuning geven aan boeren op het gebied van GAP (GoodAgriculturePractices) en Rainforest Alliance certificeringsnormen. Daarnaast biedt hij concrete oplossingen en geeft hij advies aan boeren over hoe ze kunnen omgaan met plagen en ziekten. 

Yusri komt naast zijn baan, iedere zondag om te helpen en advies te geven. Hij legt in detail uit hoe hij en de cacaoboeren te werk gaan om de bodem vruchtbaar te maken voor de biologische teelt. Lees hier zijn verhaal. 

Op het druk bezochte Chocoa festival 2020 op 22 en 23 februari in de Beurs van Berlage kregen de bezoekers aan de stand van La Galigo de laatste ontwikkelingen en resultaten te zien en te horen. Bijvoorbeeld wat de 40 bomen die tijdens de Chocoa 2019 zijn geadopteerd hebben opgebracht en de 100 bomen daarna. Deze keer zijn er 26 cacaobomen geadopteerd. En de brownies, cacaothee, chocolade en bonbons vonden gretig aftrek.   

Op 18-2-2020 bericht Rudy dat er weer veel aangeplant is (foto links) en over een bijeenkomst met deelnemende cacoaboeren (foto rechts). Na het Chocoa festival 2020 kunnen hij en zijn teamgenoten doorgaan met planten. 

Steun voor dit project is hartelijk welkom.
 

nieuwe aanplant


bijeenkomst deelnemende boeren