Casa Amalia is weer open!
Na alle corona ellende kunnen we studenten uit alle windstreken weer welkom heten op Amaliastraat 10, Den Haag. Heerlijk. Op 14 september onthaalden we ruim 30 internationale studenten van het Institute of Social Studies (ISS) met warme dranken en met kleren die hen het donkere en kille Hollandse najaar moeten helpen doorkomen.
Mensen uit het Initiatives of Change (IofC) netwerk leverden ons behalve winterjassen, ook prachtige tassen, schoenen en handig keukengerei aan. Letterlijk bepakt en bezakt verlieten studenten het pand van Casa Amalia. Een flyer over de komende activiteiten kon er ook nog wel bij.
Op 5 oktober zagen onze Indonesisch-Nederlandse collega Betty Sari en ik een aantal van hen weer terug. Verschillenden van hen begeleidde ik van ISS deur tot IofC deur, net om de hoek bij de Afghaanse Ambassade. In de ISS hal, in de kantine en in de bibliotheek sprak ik direct studenten aan die al dan niet op de aanmeldingslijst stonden. Na een Hollandse champignonsoep en een Indonesische gadogado, komen we te spreken over het incultureren in de Nederlandse cultuur. Over Black Pete, de Hollandse speculaas, de taaitaai en de Hollandse koekjestrommel die na een ronde hermetisch wordt afgesloten. Of over het spontaan op bezoek gaan bij een Nederlands gezin waar de aardappelen al op stoom zijn. Ongemakkelijk voor beide partijen. En over de Dutch Directness.
Het beste voorbeeld van die Nederlandse directheid, lachte een Ethiopische studente, is mijn manier van mensen uitnodigen voor Casa Amalia activiteiten. Zij zat er in mijn ogen inderdaad wat verloren bij in de mensa. 'Om de hoek staat er eten klaar. Er staan mensen op deze lijst die niet op komen dagen. Hier is de flyer. Ga je mee?' Op de weg naar de hal komen we een Colombiaanse student tegen. Zij heeft gehoord van die weggeefactie van Casa Amalia. 'En wat kan er tegen een gratis maaltijd zijn', zegt zij. Met z'n drieën lopen we richting de gadogado. Met een te dunne doek om haar schouders vraagt de Ethiopische wanneer er weer zo'n Casa Amalia Hollandse vlooienmarkt wordt georganiseerd. Als het aan de gulle gevers lag, heel snel. De aanbiedingen blijven maar komen.
Door Willem Jansen
Foto's: Elly Stigter