woensdag, juni 20, 2018

Vrede zoeken in jezelf en in je familie, is het begin voor vrede in een gemeenschap en land. Dat is het uitgangspunt van Creators of Peace (CoP), een wereldwijd netwerk van Initiatives of Change dat zich richt op de rol van de vrouw bij het tot stand brengen van vrede. Het netwerk is opgericht in 1991 tijdens een conferentie in het internationale conferentiecentrum in het Zwitserse Caux door de Tanzaniaanse leider en politica Anna Abdallah Msekwa.

10 year anniversary Creators of Peace Kenya - 2018 Vrouwen ontmoeten elkaar in zogeheten peace circles: begeleide groepsgesprekken die een veilige ruimte bieden om ervaringen te delen en te reflecteren op de eigen rol in de gemeenschap. Vaak worden de deelnemers op hun beurt ook weer begeleiders van nieuwe peace circles of dialoogprojecten in hun omgeving. Inmiddels zijn er in meer dan 50 landen wereldwijd peace circles actief, met op al die plekken grote en kleine veranderingen tot gevolg. 

10 jaar CoP in Kenia

Dit voorjaar vierde Creators of Peace Kenia haar 10-jarige jubileum. Meer dan honderd vrouwen kwamen samen tijdens een conferentie in Nakuru. Deelnemers waren afkomstig uit de 17 districten waar CoP actief is geweest en uit Oeganda, Nigeria en Tanzania. Ook was de voorzitter van CoP internationaal, Amina Dikedi-Ajakaiye, aanwezig. De conferentie bestond uit twee dagen vol sprekers en gespreksgroepen, gevolgd door een tweedaagse training voor CoP-facilitators.

Uit de besproken voorbeelden op de conferentie blijkt hoe divers het werk van CoP in Kenia is. Een vrouw vertelt hoe ze na deelname aan een peace circle haar man heeft vergeven en zich in is gaan zetten voor dialoog tussen moslims en christenen. Een andere vrouw vertelt hoe ze zich uit het sociale leven had terug getrokken na het verlies van haar kinderen. Nu traint ze andere vrouwen. In het Baringo-district hebben de peace circles geleid tot excuses tussen gemeenschappen en een initiatief voor de oprichting van een opvangcentrum voor kind bruiden.

Een van de gastsprekers was Karambu Ringera, oprichter van International Peace Initiatives. Zij werkt met vrouwen die aids/HIV hebben en kinderen die hun ouders aan deze ziekte hebben verloren. Ringera benadrukte hoe belangrijk het is om eerst jezelf te kennen en je eigen leven ‘te repareren’ om een effectieve pionier voor vrede te zijn. Ook stelde ze de bestaande tweedelingen aan de kaak tussen slachtoffers en daders en rijk en arm. ‘We werken nu altijd met de armen. Wanneer gaan we met de rijken werken?’  

Nieuwe peace circles van start in Pakistan

Initiators Creators of Peace Pakistan - 2018

Deze zomer gaat het eerste CoP-programma in Pakistan van start. Twee facilitators uit Nepal zullen twee peace circles begeleiden in Islamabad en Peshawar. Daarna volgt een deel van de vrouwen een training om in de toekomst zelf peace circles te begeleiden in hun lokale gemeenschappen.

Een van de initiatiefnemers van CoP in Pakistan is Maryam Bibi, oprichter en voorzitter van Khwendo Kor, een NGO die zich sinds 1993 inzet voor de opleiding en gezondheid van vrouwen en kinderen in achtergestelde gebieden in Pakistan. Vier jaar geleden ontmoette zij de Pakistaanse Nighat Khurshid, een van de internationale coördinatoren van CoP.

Beide vrouwen hebben nauw samengewerkt met CoP-vrouwen uit andere landen en gezien op welke manier peace circles vrouwen kunnen helpen om zich in te zetten voor vrede in hun regio. Hun eigen ervaring met Pakistaanse vrouwen in zowel de steden als de afgelegen gebieden, is dat zij een sterke wens hebben om conflicten in hun gemeenschappen op te lossen. De peace circles zijn een manier om deze wens om te zetten in actie.

Bezoek van CoP Australië aan Bougainville, Papoea Nieuw Guinea

In 2019 houdt de autonome regio Bougainville een referendum voor onafhankelijkheid van Papoea Nieuw Guinea. Om de oplopende spanningen tegen te gaan zet de Teop Taonita Creators of Peace Circle Assocation zich in voor vrede en wederzijdse tolerantie. In mei bezochten leden van de Australische CoP Therese Kemelfield (geboren in Bougainville), Helen Mills en Liz Weeks daarom Bougainville voor een vijf-daagse training. Aan het bezoek – Participants Creators of Peace Bougainville, Teop District - 2018een initiatief van Rita Pearson van Teop Taonita CoP Ass. - ging drie jaar aan voorbereiding vooraf, onder andere om genoeg fondsen te werven.

Aan de peace circles namen 21 vrouwen en vier mannen deel, uit zo’n tien verschillende dorpen. Eén man liep vier uur door de bergen om zijn dorp te vertegenwoordigen. De gesprekken werden grotendeels in het Pidgin gevoerd en naar het Engels vertaald. Twee van de mannen vertelden hoe twee families al jaren verwikkeld zijn in een vicieuze cirkel van wraak, met diefstallen en verbrande huizen tot gevolg. Nu een laatste wraakpoging tot een sterfgeval heeft geleid, willen de mannen met beide groepen in gesprek.

Aan het eind van de training waren er vijf groepen die in hun eigen regio met een peace circle aan de slag willen.

Meer actuele verhalen lezen uit landen als Syrië, Mexico en Nepal? Of een bijdrage leveren zodat CoP het werk kan voortzetten? Ga naar de website van Creators of Peace.