woensdag, juli 13, 2016

Vijf jaar geleden bezocht ik voor het eerst een klein bergdorp in Zwitserland, Caux genaamd. In Caux ligt het internationale conferentiecentrum van IofC, gelegen op een heuveltop met een overweldigend mooi uitzicht op het azuurblauwe meer van Geneve. Ik ging er de eerste keer heen met een scherp doel voor ogen: uitzoeken hoe ik met behulp van mijn professionele activiteiten kan bijdragen aan een wereld met meer rechtvaardigheid. Mijn doel was scherp, maar de weg ernaar toe nog onbekend.

Wie had toen gedacht dat ik vijf jaar later de protheseonderneming LegBank zou initiëren, die …

  • een aantal Nederlandse prijzen zou winnen
  • een donatie van Google van $1.000.000 zou ontvangen
  • ertoe leidde dat ik met Bill Gates zou brainstormen over mijn project.

Over deze ontwikkelingen mocht ik vertellen op een van de vele zomerconferenties die in Caux georganiseerd worden, namelijk tijdens de conferentie Trust and Integrity in the Global Economy (TIGE) dat plaatsvond tussen 5 en 11 juli.

De conferentie zoekt samen met ambitieuze individuen, veelal werkzaam in het bedrijfsleven, de educatieve, financiële en goede doelen sector, naar hoe we samen een eerlijke economie kunnen vormgeven. Een economie die oplossingen vindt  voor het opraken van natuurlijke hulpbronnen, corruptie, milieuvervuiling en andere uitdagingen. Op zowel een professionele, als  een persoonlijke manier die zo kenmerkend is voor IofC.

Dit jaar vierde TIGE zijn  tiende verjaardag. Daarvan nam ik vijfmaal deel; eerst als deelnemer, later co-organiseerde ik een workshop en ditmaal was ik dus spreker. En bijzonder genoeg, ook zangeres. In mijn vrije tijd zing ik in een Portugees fado ensemble, Palpita genaamd, en  ons was  gevraagd om  ook het muzikale deel van de avond te verzorgen.

 

Hoe het begon

Merel RumpingOp vrijdag 8 juli 2016 betrad ik het  zonovergoten podium dat overkoepeld wordt door een indrukwekkende plafondschildering  met een zware kroonluchter. Het verhaal dat ik vertelde was persoonlijk. Ik legde uit hoe ik als twintigjarige student (inmiddels ben ik 32) naar Colombia vertrok om daar in sloppenwijken met straatkinderen en voormalig kindsoldaten te werken, en met hen een theaterstuk in elkaar te zetten. Vooral straatkinderen gebruikten drugs, sliepen op straat en werkten, soms al met elf jaar, in de prostitutie.

Deze harde sloppenwijkwereld verhinderde niet dat  ik verliefd werd op Colombia, haar warme verwelkomende bevolking, de zon,  de vrolijkheid en het optimisme waarmee er met alle problemen omgegaan werd.  Een aantal jaar later kwam  ik er terug om bij een microkredietbank te werken, en ontdekte zo de potentie van sociaal ondernemerschap. Terwijl ik in de tussentijd met een studie politicologie in Frankrijk en  werk op de Nederlandse ambassade in Marokko op een diplomatieke carrière afstevende, werd het me steeds duidelijker dat ik geloofde in de kracht van sociaal ondernemerschap.

 

Aan de slag als sociaal ondernemer

Sociaal ondernemers zoeken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Om in de woorden van social enterprise NL, ambassadeurs voor de sociale onderneming in Nederland, te spreken: ‘Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de missie te bereiken. Het doel van de sociale onderneming is maatschappelijke meerwaarde creëren, ook wel impact genoemd.’

Dus ging ik voor ProPortion werken, een creatieve organisatie in Amsterdam die sociale ondernemingen opzet in opkomende economieën. Daar initieerde ik LegBank, een sociale onderneming die de toegang tot betaalbare protheses beoogt te vergroten, met name in opkomende economieën. Te beginnen in Colombia, het land dat een groot aantal landmijnslachtoffers kent.

 

Het ontstaan van LegBank

LegBank, sociale onderneming gestart door Merel RumpingLegBank bestaat uit een productieapparaat waarmee op relatief eenvoudige wijze hoogkwalitatieve prothese-kokers gemaakt kunnen worden, zonder je handen te gebruiken. Het product is bedacht door dr. Arjan Buis van de Universiteit van Strathclyde (Glasgow) en ontwerpbureau Reggs (Amsterdam). Hoe het product werkt? Een beenprothese bestaat uit een voet en een koker die met elkaar verbonden zijn met een buis, een soort scheenbeen. De voet en buis zijn vooral massaproductie. De koker is daarentegen handwerk. De koker is het deel van de prothese dat precies moet aansluiten op iemands stomp. Het maken van de koker kost veel tijd en geld, én vergt veel kennis en ervaring.

Dankzij investeerders, fondsen en een sterk ontwikkelteam hebben we inmiddels een product kunnen maken dat prothesekokers op maat maakt. We hebben het april jongstleden in Colombia gedemonstreerd aan lokale prothesemakers. De interesse was groot. Naast een innovatief product zijn we ook een business model aan het ontwikkelen, zodat we drie orthopedisch centra in ruraal Colombia kunnen piloten waar nu geen orthopedische zorg beschikbaar is. Dit kan dankzij een fonds van Google.org. De eerste dient, als alles volgens plan loopt, in mei 2017 zijn  deuren te openen. Dit alles vertelde ik in Caux.

 

Dankbaar

Tenslotte zei ik dankbaar te zijn voor  de persoonlijke manier van communiceren en het waardevolle netwerk van IofC, dat een bijzondere mix is van mensen die zowel op persoonlijk als professioneel vlak met elkaar omgaan. Een netwerk dat gebaseerd is op vriendschap. Het was namelijk in Caux waar het zaadje voor LegBank ontstond. Via iemand die ik in Caux ontmoet had, hoorde ik een inspirerend verhaal over prostheses. Dat heeft de bal doen rollen. Daarnaast hebben verschillende mensen vanuit IofC mij geholpen en met mij meegedacht, zowel in Nederland als in Colombia.

Dus hierbij, nogmaals, mijn dank aan Initiatives of Change voor alle mooie verbindingen.

 

Merel Rumping heeft politicologie in Frankrijk gestudeerd en een Master titel in internationale betrekkingen . Zij werkt als business incubator voor ProPortion, waar zij LegBank initieerde. In haar vrije tijd zingt zij als zangeres voor Portugees fado ensemble Palpita.