De Luisteracademie

Luisteren is een kunst. Toch zijn er maar weinig plaatsen waar je kunt oefenen. Met hun sociale onderneming De Luisteracademie willen Stefanie Schuddebeurs en Marjon Visser daar verandering in brengen. Met luisterworkshops en trainingen voor maatschappelijke organisaties en de overheid willen zij de kracht van het luisteren mobiliseren. Ook voor Initiatives of Change organiseren ze luisterworkshops.

De Luisteracademie richt zich voornamelijk op de publieke sector. Hoe zoek je in de wirwar van tegengestelde belangen naar een algemeen belang? Hoe kun je diversiteit benutten en alle stemmen, ook die van de minderheid, mee laten tellen? Het vinden van duurzame oplossingen begint met luisteren. Open luisteren, voorbij je eigen oordeel.

Aan de hand van workshops, oefeningen, spellen en gesprekken traint de Luisteracademie het luisteren. Zo kun je ontdekken welke luisterstijl je hebt - luister je bijvoorbeeld mensgericht, of juist altijd resultaatgericht? - en wat er gebeurt als je eens anders gaat luisteren. Ook voert de Luisteracademie luisteronderzoeken uit binnen organisaties, modereert gesprekken of begeleidt bijeenkomsten en congressen als keynotelistener.  

Sinds de Luisteracademie in 2015 van start ging werkte ze onder andere samen met de Haagse Hogeschool, het Verhalenhuis Rotterdam, de Nacht van de Hoop, gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 2015 zijn er verschillende luistertrainingen geweest in het centrum van Initiatives of Change in Den Haag. In de agenda ziet u wanneer de volgende training is.

Contactpersoon: Stefanie Schuddebeurs

Meer informatie vindt u op de website van De Luisteracademie.

Foto: Listen door Tim PierceCreative Commons 2.0