De 27-jarige Rudy zoekt vijf keer per dag de stilte op, tijdens de gebeden die hij als moslim moet uitvoeren. 'Hoe langer ik het doe, hoe meer ik het begin te waarderen. Door de gebeden word ik me bewuster van mijn omgeving en ik word dankbaarder. En het is ook nog goed voor de knieën.'
‘In mijn hoofd is het vaak nogal hectisch, met veel gedachten door elkaar. Stilte is voor mij belangrijk om rust te krijgen. Iedereen heeft daar zijn eigen manier voor. Veel mensen gaan bijvoorbeeld mediteren. Voor mij zijn de vijf gebeden de momenten op de dag om tot rust te komen. De vijf gebeden zijn één van de vijf zuilen van de Islam. Het wordt van je verwacht als moslim, maar inmiddels is het ook echt een gewoonte van mezelf geworden.
Tijdens het gebed staan de handelingen en gebeden vast. Daar hoef ik niet over na te denken. Het helpt me om me op deze vaste handelingen te focussen, in plaats van op mijn gedachten. Daardoor krijg ik ruimte voor creativiteit en inzichten. Ineens schiet me te binnen hoe ik iemand moet benaderen of hoe ik bijvoorbeeld een workshop kan organiseren waar ik gestrest over ben. Meestal ben ik na afloop van het gebed ook nog even vijf minuten gewoon stil.
Uitstelgedrag
Ik ben ermee begonnen op mijn vijftiende, maar het heeft een tijd geduurd om het als dagelijkse gewoonte te internaliseren. Ik begon er mee, omdat het onderdeel is van mijn geloof. De gebeden dienen meerdere doelen tegelijk. Het is een manier om God te eren en van hem bewust te zijn. Maar in de Koran staat ook dat het een manier is om je lichaam en geest te doen rusten. Nu worden de effecten op lichaam en geest ook wetenschappelijk onderzocht. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het goed is voor je knieën.
Voor mij is het een belangrijke toevoeging aan mijn dagelijkse routine. In het begin lukte het me niet om het vijf keer per dag te doen. Maar ik ben gaan inzien dat het belangrijk is om het prioriteit te geven. Als ik dat niet doe en denk, o het komt wel, dan gebeurt het vaak niet. Ik mis nog steeds wel eens een gebed, uit laksheid of uitstelgedrag. Maar dan is mijn dag uit balans. Als ik bijvoorbeeld het ochtendgebed mis, dan is de hele dag gehaast.
Flexibel
Hoe langer ik het doe, hoe meer ik het begin te waarderen. Het is voor mij een manier om te verbinden met God. Door de gebeden word ik me bewuster van mijn omgeving en ik word dankbaarder. Het is de bedoeling dat je je helemaal focust op wat je doet, er echt in op gaat. Dat is nog wel een oefening. Soms doe ik het te vluchtig.
Niet alle gedachtes die opkomen zijn natuurlijk prettig. Maar ook dat zijn gedachtes waar je mee moet dealen. Ze zijn er niet voor niets gekomen. Door het moment van stilte schep ik ruimte voor die gedachtes die nodig zijn.
Hoe ik er de tijd voor vind? Je moet het gewoon doen. God heeft het niet moeilijk gemaakt voor ons. Er zijn allemaal regels om het makkelijker te maken. Zo waren het heel vroeger veel meer gebeden, maar het is teruggebracht tot vijf. Er zijn speciale gebeden voor als je onderweg bent, waarbij je niet op je knieën hoeft of zelfs helemaal niet hoeft te bewegen. En de tijden zijn flexibel. Want het is echt de bedoeling dat mensen het kunnen volhouden in hun dagelijks leven.'
De kracht van stilte
Initiatives of Change (IofC) gelooft in de kracht van stilte en reflectie als een vast onderdeel van ons leven. Al meer dan negentig jaar hebben mensen van IofC daarom ervaring opgedaan met het regelmatig houden van stille tijd. Dit is een persoonlijk ritueel, waar iedereen op zijn eigen manier invulling aan geeft. In een serie korte interviews vertellen verschillende mensen wat stilte voor hen betekent en hoe ze die opzoeken in het dagelijks leven.
Eerdere afleveringen:
'Stilte betekent voor mij vooral luisteren.' Aad Burger (88) begint al 71 jaar lang de dag met een moment van stilte. ‘Het is een essentieel onderdeel van mijn dagelijks leven, net als eten, wassen en slapen. Ik kan me niet veroorloven het over te slaan.’
'Ik ben niet bang voor de stilte' Als Christina (40) na haar werk door het drukke verkeer naar huis is gefietst, zoekt ze steevast even de stilte op. 'Ik kan niet zomaar gaan zitten en stil zijn. Daarom heb ik een speciale hoek in huis met kaarsen, wierook en bloemen om te helpen de overgang naar de stilte maken.'
'In stilte voel ik mij verbonden met de wereld om mij heen' In de loop van haar leven heeft Yvonne (69) ontdekt dat stilte dichterbij is dan je denkt. 'Ik heb geleerd dat er in jezelf altijd een plek is waar het rustig is. Door af en toe terug te gaan naar de stilte hoop ik het juiste te doen.'
Waarom is stilte zo belangrijk? Lees er meer over op de stilte-pagina van Initiatives of Change Nederland met tips en handvatten om stilte een vaste plek in je dagelijks leven te geven.
Tekst: Irene de Pous.
Foto header: Paul Mison