vrijdag, mei 8, 2020

Een donkere wolk

Op 14 mei 1940 capituleert Nederland nadat Rotterdam is gebombardeerd en de binnenstad in brand staat. De zwarte rookwolken zijn in Delft zichtbaar. Ze verduisteren de lucht. De verbrande resten komen bij ons in de straat terecht. De lucht is dreigend, onheilspellend en er is een onzekere sfeer die de hele oorlog voortduurt en pas bij de bevrijding in 1945 voorbij is.

De donkere wolk is weggetrokken maar staat voor mij symbool als een metafoor voor mijn stemming. In de loop der jaren is die donkere wolk bij mij weggezakt in mijn onderbewustzijn. Totdat half maart 2020 het coronavirus uitbreekt en bij mij een klepje van mijn onderbewustzijn opengaat en een stemming ontstaat vergelijkbaar met die na de donkere wolk boven Rotterdam.

Het virus dat dreiging, onzekerheid en onbekendheid veroorzaakt en dat de dood doet toeslaan op onverwachte momenten en onberekenbaar is. De sfeer en de stemming is voor mij vergelijkbaar met die uit mijn vroege jeugd en die nu weer boven kwam toen het klepje open ging. Hopelijk wordt de metafoor doorgetrokken en volgt na de strijd tegen het virus voor de maatschappij de bevrijding waardoor niet alleen Nederland maar de wereld weer opgelucht kan ademhalen.

P.J. Eigeman, Heerde (*)

8 mei 2020

Dhr. Eigeman is de pleegvader van Uyên Lu, auteur van het artikel ‘Onze kwetsbare vrijheid’ en het boek ‘Verborgen veerkracht’. Hij stuurde dit als reactie op het artikel ‘Onze kwetsbare vrijheid’.

(*) Heerde haalde landelijke bekendheid tijdens de coronacrisis, omdat in een bejaardenhuis binnen een maand tijd 20 mensen stierven aan het coronavirus.