dinsdag, juni 2, 2020

Een Europese Conferentie per Zoom: dat belooft wat voor de online conferenties in Caux!

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei deden bijna 40 mensen uit heel Europa mee aan een digitale conferentie georganiseerd door de European Support Group (ESG). Het zou een mooie oefening worden voor virtuele IofC-ontmoetingen deze zomer in Zwitserland, en geheel CO-2 vrij.

Dankzij een gedetailleerde voorbereiding en deskundige technische ondersteuning probeerden we de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. En dat lukte heel aardig.
         
Met Bhav Patel vanuit Moldavië en Osama Alrantisi vanuit Zweden kwam het met de kennis over de virtuele wereld en de techniek helemaal goed. Aan de conferentie ging een spoedcursus Zoom vooraf. Hoe zoom je in en uit? Wat zijn alle mogelijkheden van chat in de zijlijn? De organisatoren Camilla Nelson uit Noorwegen, Diana Damsa uit Roemenië en Omnia Marzouk uit Groot-Brittannië hadden een prima inhoudelijk draaiboek klaarliggen. Voor allen petje af!

We begonnen met een reeks foto’s, van alle deelnemers drie, waarmee we een kijkje kregen in achtertuinen dwars door heel Europa. Na een stilte bij een kaars, naast je PC, lichten de drie laatstgenoemde dames het programma toe. Camilla besprak de aanleiding van deze conferentie, Diana de geschiedenis van de ESG en Omnia somde een aantal belangrijke thema’s voor Europa op. Als voormalig voorzitter van IofC International en net terug van  een Ramadan bezoek aan haar familie in Egypte, noemde zij het contact met moslims in Europa; het engageren van jonge mensen door IofC programma’s in Europa en, denkend aan de toekomst van Caux, de verhouding tussen wet- en regelgeving en het IofC vrijwilligerswerk.

Door Bhav werden we vervolgens in groepen naar verschillende virtuele kamers gedirigeerd. Na een ronde van uitwisseling over hoe Covid-19 ons leven en werk beïnvloedt, kwamen we over een andere vraag te spreken. Hoe verhoudt zich voor jou persoonlijk het leven en het werken bij IofC? Onze IofC Way of Life, manier van leven, aan de ene kant en de druk relevant te zijn, impact te genereren, financieel te overleven, aan de andere kant. In mijn groep, in kamer 7, sprak Jens Wilhelmsen uit Noorwegen in dat verband over hoe het kleine IofC-netwerk ook in Europa, of juíst in Europa het verschil kan maken. Deze man, met mijn naam in spiegelbeeld en 92 jaar jong, wilde het dan ook over onze IofC-missie hebben. 

We kwamen terug in de hoofdzaal, 1.5 meter afstand was niet nodig. Bhav had bij het binnenkomen een heerlijk muziekje opgezet, net echt. Jens stelde zijn Europa missie-vraag plenair opnieuw aan de orde. ‘Misschien is dat wel een bemiddelende rol tussen Amerikaanse en Chinese kemphanen’, en, ‘Het is in die zin misschien helemaal niet verkeerd om als het oude (en wijze?) continent te worden versleten’, antwoordden sommigen daarop. Anderen vroegen zich af waar onze Duitse IofC broertjes en zusjes waren, juist nu  bondskanselier Merkel zo’n belangrijk Europees kompas is voor die Europese missie.  Maar misschien is de vraag die daar allemaal aan vooraf gaat volgens Camilla, vrij vertaald: ‘Hoe kunnen we als IofC afdeling Europa, in deze tijd opnieuw ontdekken hoe wij er überhaupt toe kunnen doen?’ Een nogal existentiële, misschien wel spirituele vraag.

Omnia stelde de vraag hoe technologie en spiritualiteit zich na de coronacrisis zullen gaan verhouden. Bhav introduceerde eerder al het woord disembodiment. Interessant, ik moet hem nog eens vragen wat hij daarmee precies bedoelde. De virtuele mens zonder lichamelijke beperkingen, zoiets?
Inderdaad ontmoet je mensen van over de hele planeet met één druk op je toetsenbord. Je lichaam hoeft zich daarvoor niet te verplaatsen. Er werd voor de videocamera zelfs nog gedanst en gezongen! (Met het geven van een applaus achter de schermen, bleef het nog wat behelpen.) Dat is goed nieuws voor het milieu, maar er is ook al zoiets als Zoom fatigue, vermoeidheid, met soms burn-out als gevolg.  

Gezien deze virtuele Europese ervaring, baart de inhoud van die digitale ontmoeting misschien wat minder zorgen. Dat belooft wat voor de komende zomerconferenties in Zwitserland. Diana gaf alvast een kijkje achter de digitale schermen van de Caux conferentie, Tools for Changemakers, van 17-19  juli met als ondertitel shaping the future through dialogue. Er wordt wat af geoefend met dialogen online, waaronder deze alvast geslaagde exercitie van de ESG. Op de term disembodiment blijf ik intussen nog wel even verder kauwen.

Willem Jansen