vrijdag, november 12, 2021

Gaat Minimalisme het nieuwe normaal worden? - Duurzaamheidsavond met internationale studenten

Op dinsdag 2 november kwamen 11 internationale studenten van verschillende universiteiten naar de Amaliastraat voor een Casa Amalia bijeenkomst. Deze avond stond in het teken van duurzaamheid. De studenten deden mee met een vegetarische hamburgerproeverij, waarbij zij twee vegetarische en één veganistische hamburger blind konden uitproberen. Daarna beoordeelden zij de hamburgers op smaak en structuur.

De meningen liepen uiteen. Sommigen vonden de vegetarische hamburger van Albert Heijn het lekkerst, maar voor de meeste studenten was de Beyond Burger van Beyond Meat de absolute winnaar. Deze hamburger is volledig plantaardig, maar lijkt qua structuur en smaak op ‘echt’ vlees. Na een smakelijke en gezellige maaltijd volgde een film over Minimalisme. In deze populaire Amerikaanse film maken we kennis met mensen die bewust hebben gekozen om te consuminderen. Alleen spullen die noodzakelijk zijn of waar ze blij van worden, krijgen een plekje in hun woning. Zij ervaren hierdoor, naar eigen zeggen, veel meer rust, overzicht en ontspanning. Volgens hen biedt het Minimalisme een tegengewicht aan een wegwerp- en trendcultuur waarin alles te koop en inwisselbaar is.

Na het zien van deze film vertelden de studenten hoe zij hierover denken. Zo vertelde een Indiase student van de Technische Universiteit Delft dat hij altijd al met weinig spullen heeft geleefd. Tijdens de film kwam hij erachter dat deze levensstijl een naam heeft: Minimalisme. Een studente van het ISS (International Institute of Social Studies) vertelde dat ze vroeger veel spullen had en meedeed met de nieuwste mode. Zij moest echter selectiever worden toen ze naar Nederland kwam om te studeren, omdat ze weinig kon meenemen. In Nederland leeft ze nu met veel minder spullen en dat voelt goed, aldus de studente. Gaat less is more het nieuwe normaal worden?

Door Elly Stigter.