maandag, december 7, 2020

‘Geloven in Groen-online’

Design by Willemijn Lambert of Drawin'Het doel van het IofC-programma Geloven in Groen is praktische samenwerking tussen gebedshuizen. In de afgelopen jaren hebben vertegenwoordigers van zo’n 25 Haagse moskeeën, kerken, een Hindoe tempel, een Boeddhistisch centrum en andere gebedshuizen ‘tips en tops’ uitgewisseld rond duurzaamheid.

Isolatie, zonnecellen, waterzijdig inregelen en infraroodverwarming, alles op het gebied van energiebesparing kwam voorbij. Op onze IofC-website, kunt u daar onder het kopje ‘Geloven in Groen’ van alles over lezen. Ook over de spirituele drijfveren van de deelnemers om zich met het behoud van de schepping bezig te houden. Niet om het praten, de dialoog, draaide het, maar om het samen doen, de ‘diapraxis’.

En toen kwam Corona

De gebedshuizen gingen online. Zelf ging ik enkele keren voor in de Lukaskerk, in hartje Schilderswijk. Met een voorbereidingsgroep kwamen we over duurzaamheid en armoede te spreken. Is duurzaamheid iets voor de happy few? In deze wijk wonen sommigen in slecht geïsoleerde huurwoningen en zijn met andere zaken bezig dan het milieu. Toch zijn er allerlei mogelijkheden te bedenken hoe duurzaam leven ook mensen financieel verder kan helpen, ontdekten we. Anubhav Khandpal van Conscious Kitchen, leerde ik bij IofC-India, Asia Plateau, kennen. Hij bleek in de Stationsbuurt van Den Haag te wonen. Hij vertelde in de Lukaskerk hoe je voedsel kunt ‘redden’ door met etensresten een voedzame, veganistische maaltijd in elkaar te draaien.

Islam en Duurzaamheid

Onlangs sprak ik op de Amaliastraat met een aantal jonge Pakistaans-Nederlandse moslims van de Minhaj ul-Qur’an moskee, buren van de Lukaskerk. Het  interview ging over Islam en Duurzaamheid. Het was een onderdeel van een hele dag online waar meer dan 150 mensen aan deelnamen. In het gesprek kwamen we over Geloven in Groen te spreken. Met ‘slimme’ waterkranen tijdens de wassing vóór het gebed, en door het vervangen van een stoeptegel in de moskeetuin door een boompje, kan iedereen al een eerste stap maken. Ook mijn collega’s van Geloven in Groen, Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh waren van de partij. Prof. Johannes Opschoor, voormalig rector van het Institute of Social Studies, sprak vanuit zijn expertise over de ontwikkelingseconomie. Het hele programma is terug te zien op YouTube

Shamanen van Hupdah

Zo waren er meer online bijeenkomsten waarvan ik er hier nog een wil noemen. Jeanneke de Boer van Stichting Culture Connection bracht mensen samen rond film en muziek en onder de titel Sacred Nature. Op zaterdag 28 november werd een film vertoond in theater De Vaillant, ook al in de Schilderswijk. Een Iraanse filmmaakster en een Braziliaanse antropoloog brachten de Shamanistische natuurrituelen van het Hupdah volk in de Amazone in beeld. In die levensbeschouwing valt er niet te onderscheiden tussen mensen en de hun omringende natuur. Zij zijn één met die natuur, ademen het, gaan er bij leven en bij sterven in op.

Als gespreksleider mocht ik met de bezoekers napraten over deze intrigerende film. ‘Wie zijn er primitief, zij of wij?’ Een verpleegkundige bij een hospice vertelde met passie hoe zij met gesprekken en symbolen mensen hielp bij het sterven. De film stemde haar somber. Al jaren is zij veganist en met haar partner heeft ze besloten geen kinderen op de wereld te zetten. Ze vindt het maar niet opschieten met de verandering om het milieu-tij te keren. Anderen waren optimistischer. Een antropologe uit India geloofde in de veerkracht van mensen. Pessimisme is een luxe die we ons niet meer kunnen permitteren. Er is nog veel werk aan de duurzaamheidswinkel. Het is van levensbelang in groen te blijven geloven. 

Willem Jansen