In het kort

Initiatives of Change is in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstaan uit het werk van de Lutherse predikant Frank Buchman, afkomstig uit het Amerikaanse Pennsylviania. Door een reeks persoonlijke ervaringen raakte hij overtuigd van het belang van innerlijke verandering als voorwaarde voor vernieuwing in de wereld. Geïnspireerd door verschillende christelijke denkers ontwikkelde Buchman ideeën over de noodzaak van dagelijkse reflectie en de toetsing van het eigen gedrag aan morele maatstaven. Zijn zoektocht inspireerde anderen en gaandeweg ontstond een beweging.

De Oxfordgroep

Frank BuchmanAanvankelijk raakte de beweging bekend onder de naam ‘de Oxfordgroep’, vanwege een groot aantal actief betrokken studenten aan de Britse universiteit van Oxford. Het idee dat een verandering van systemen niet mogelijk was zonder verandering van het individu inspireerde velen tot actie. Het was een tijd van economische malaise, van politieke spanningen tussen wereldmachten en nieuwe systemen en dictators in opkomst. 

Eind jaren dertig groeide het gevoel van urgentie. Om een tegengeluid te bieden aan de militaire herbewapening van Europa veranderde de Oxfordgroep van naam. Geen militaire herbewapening, maar een geestelijke en morele herbewapening was waar men voor wilde strijden. Onder de vlag van Morele Herbewapening zette de beweging haar werk voort, met grootscheepse bijeenkomsten in Amerika en verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Internationalisering

Early view of the Caux Palace HotelNa de Tweede Wereldoorlog lag allereerst de nadruk op verzoening en wederopbouw in Europa. In het nieuw betrokken conferentiecentrum in het Zwitserse dorp Caux kwamen de verdeelde Europeanen bijeen. Wrok werd overwonnen en ook de Duitsers werden uitgenodigd om te werken aan een nieuw, verenigd Europa. Die eerste bijeenkomsten groeiden uit tot een jaarlijkse zomer vol conferenties, met mensen van over de hele wereld en vanuit alle lagen van de bevolking.

Vanaf de jaren vijftig breidde Morele Herbewapening zich uit. Teams trokken over de hele wereld en in Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika werden nieuwe centra geopend. Het was het begin van een veelheid aan initiatieven en programma’s die tot op de dag van vandaag bestaan. Initiatieven op het gebied van verzoening in conflictgebieden, integratie, ethiek in het bedrijfsleven, het tegengaan van corruptie en de opbouw van democratische samenlevingen na de val van de muur.

Initiatives of Change

Aan het eind van de twintigste eeuw groeide opnieuw de behoefte aan een nieuwe naam, een die beter zou passen bij het nieuwe millennium.  Na intensief overleg veranderde Morele Herbewapening zo in 2001 in Initiatives of Change. Ook in Nederland, waar in 1948 de stichting Morele Herbewapening was opgericht, is deze naam aangenomen.

Initiatives of Change groeide uit van een christelijk initiatief tot een beweging van en voor alle religies en levensbeschouwingen, veranderde twee keer van naam en speelde met  aanpak en onderwerpen altijd in op de actualiteit. Toch is de kern al die jaren hetzelfde gebleven: het is een netwerk van mensen die zich aangesproken voelen een verschil te maken in de wereld en proberen te beginnen bij zichzelf.

Boek Reiken naar een nieuwe wereld - Hennie de Pous - de Jonge

 


Het boek ’Reiken naar een nieuwe wereld’ beschrijft de geschiedenis van Initiatives of Change in Nederland. U kunt het boek online lezen, en ook bestellen via de webshop.

 

Caux 75 jaar - in 75 verhalen 1946 - 2021

 


Caux 75 jaar in 75 verhalen 1946 - 2021 | Dit jaar bestaat het internationale conferentiecentrum van Initiatives of Change in Caux 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt er voor ieder jaar een verhaal geschreven over iemand voor wie Caux een grote rol in zijn of haar leven heeft gespeeld. Lees hier de 75 verhalen.


 

At the stream of life - Lennart Segerstråle Finland 1959 Mountain House Caux.jpgDe nieuwe website For a new world is een levende bibliotheek van de beweging, en van de organisaties en bewegingen die er uit zijn voortgekomen. Het bevat links naar belangrijke openbare archieven waar de fysieke documenten zich bevinden. De site is het resultaat van meer dan 12.000 uur aan werk, voor het merendeel gedaan door vrijwilligers van over de hele wereld, met 11 talen waaronder Chinees, Arabisch, Russisch, Portugees, Spaans, Duits, Frans en Nederlands. Lees verder >>

Hier vindt u een meer uitgebreide geschiedenis van het ontstaan van Initiatives of Change. Wilt u meer weten over de naamsverandering van Morele Herbewapening naar Initiatives of Change, kijk dan hier.