Het Groene Huis
In de zomer van 2014 startte een groep jonge moslims het project 't Groene Huis. Zij zetten zich in om de Al-Hikmah moskee en andere moskeeën in Den Haag te ‘vergroenen’ en bezoekers van de moskee voor te lichten over het belang van duurzaam gedrag en de relatie tussen de Islam en duurzaamheid.
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de Islam. Het geloof kan daarom een inspiratiebron zijn om te werken aan een wereld waarin de mens verantwoordelijk omgaat met de natuur. Zo staat in de Koran dat de mens de balans in de wereld niet moet verstoren (hoofdstuk 55, verzen 7-8).
De initiatiefnemers hopen dat de moskee een stimulerende rol gaat spelen binnen de islamitische gemeenschap op het gebied van duurzaamheid, energie, voedsel, water en afvalscheiding. Ze hingen bijvoorbeeld posters in de ruimtes voor rituele wassing die oproepen tot bezuinigen op waterverbruik, hebben afvalbakken geplaatst voor plastic afvalscheiding en een expositie ontworpen over de Islam en een groene levensstijl.
Het project is uitgedacht tijdens de conferentie Impact Initiative for Change (het huidige Impact Initiative Challenge) in het conferentiecentrum van Initiatives of Change in het Zwitserse Caux. Deze conferentie daagt jongeren uit om sociale verandering te bewerkstelligen. Vanuit het Impact-project kregen de jongeren begeleiding bij het opstarten van het initiatief.
't Groene Huis verkent nu de mogelijkheden om het initiatief online en op grotere schaal voort te zetten en ontmoet graag mensen met gedeelde doelstellingen. De initiatiefnemers zijn te bereiken via onderstaande contactpersoon.
Contactpersoon: Javed Latif
In het verslag van de initiatiefnemers ‘Moskeeën vergroenen’ over de conferentie Impact Initiative for Change (2014) leest u meer over het ontstaan van het project.