dinsdag, januari 26, 2016

Vijfentwintig historische films uit het archief van Initiatives of Change Internationaal zijn nu online beschikbaar. Een van de films (zie hieronder) bevat beelden uit 1937 van de Nederlandse conferentie Nieuw Nederland loopt van stapel.

Meer dan honderdduizend mensen kwamen destijds naar deze meerdaagse conferentie, georganiseerd door de voorloper van Initiatives of Change de Oxfordgroep. Met de bijeenkomst wilden de initiatiefnemers ingaan tegen de groeiende haat en militaire herbewapening in Europa.

In de stomme film zijn beelden te zien van de stampvolle groentehallen in Utrecht, de enige locatie die groot genoeg was voor het evenement. Ook buiten zitten en staan de mensen. Er zijn delegaties in klederdracht uit heel Nederland. Maar ook de duizenden buitenlandse bezoekers zijn terug te zien, zoals een doedelzakspeler.

Met teksten en beelden verhaalt de film daarna van het nieuwe Nederland: een fabrieksdirecteur die met zijn arbeiders om tafel gaat, een melkboer in Friesland die zijn rekeningen op orde brengt, de bakker die de ruzie met zijn vrouw bijlegt, de slager die zijn klanten niet meer af zet. En de jongeren, die zich na een duik in zee achter de oren afdrogen en klaar staan als toekomstige generatie.

Bekijk alle historische films op de website van IofC Internationaal. 

Lees meer over de massabijeenkomst Nieuw Nederland loopt van stapel in het boek Reiken naar een nieuwe wereld