dinsdag, juni 21, 2016 - 16:45

Je kunt op allerlei manieren tegen het koloniale verleden van Nederland aankijken: ontkennen, accepteren, je ervoor schamen… Duidelijk is dat het deel is van onze identiteit en dat het koloniale verleden bij de meerderheid van de Nederlandse bevolking verschillende gevoelens oproept. Daarom is het belangrijk om er samen bij stil te staan, er kennis van te nemen en ons te realiseren wat het nu doet met onszelf en onze samenleving. 

 

Stadswandeling langs slavernijverleden Den Haag 

Valika SmeuldersOp dinsdag 21 juni in de namiddag leidt Valika Smeulders een stadswandeling langs plekken in Den Haag die te maken hebben met ons slavernijverleden en vertelt ze verhalen over bestuurders, handhavers en plantage-eigenaren, maar ook over mensen die zelf slaaf gemaakt waren en in Nederland kwamen wonen. Duidelijk wordt dat Nederland al veel langer divers is dan nu vaak aangenomen wordt.

Voor de wandeling verzamelen we om 16:45 op Het Plein bij het standbeeld Willem van Oranje. De wandeling zal eindigen op Amaliastraat 10 met om 18.30 met een voedzame soep en hapjes.

 

Het koloniale verleden: een persoonlijke verdieping


Het avondprogramma begint om 19:30 met het familieverhaal van Stefanie Schuddebeurs. Begin vorig jaar onderzocht zij haar familiegeschiedenis. Ze trof daar tot haar verbazing ook lijnen naar Curacao, en naar plantages die onder leiding bleken te staan van haar voorouders. Ze zal delen wat het met haar en haar familie deed om meer zicht te krijgen op hun koloniale wortels.

 

Keti Koti dialoogtafels

Mercedes ZandwijkenAansluitend vertelt Mercedes Zandwijken iets over de Keti Koti dialoogtafels, die zij vijf jaar geleden geïnitieerd heeft. De Joodse sederavond, waar de bevrijding uit de slavernij in Egypte herdacht wordt, het ramandanfestival, waarmee moslims het vasten doorbreken, en de dialoogtafels na de moord op Theo van Gogh, inspireerden haar tot dit ritueel voor de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden en de viering van de vrijheid. Tijdens een maaltijd vol symboliek raken zwarte en witte Nederlanders met elkaar in gesprek. Recentelijk vond zo’n Keti Koti tafel plaats in het centrum van IofC in Den Haag. Keti Koti betekent: de ketenen zijn verbroken.

Tijdens de avond sluiten we het seizoen af met een korte terugblik op het afgelopen seizoen en een vooruitblik op het komende.  

Na het plenaire gedeelte is er ruimschoots tijd elkaar informeel te ontmoeten, onder het genot van een hapje en een drankje. 

 

Aanmelden

Wil je erbij zijn op dinsdag 21 juni? Meld je dan aan voor de stadswandeling en de avond of voor één van deze onderdelen via het online formuliler: http://ow.ly/9Lj03010PXZ .

 

Praktische informatie

Dag: dinsdag 21 juni
Tijd: aanvangstijd stadswandeling 16:45 op Het Plein (Standbeeld Willem van Oranje), aanvang eten om 18.30 en de inloop van het avondprogramma begint om 19:15.

Locatie eten en avond: centrum van Initiatives of Change, Amaliastraat 10, 2514 JC Den Haag