vrijdag, juni 1, 2007

The Imam and the Pastor DVD cover

Ruim vijftig mensen kwamen naar de Nederlandse première, die plaats vond op 26 april in het centrum van IC in Den Haag. De avond werd georganiseerd door IC samen met Stichting Islam en Dialoog en de Stichting Trialoog.Deze laatste stichting heeft samen met IC betaald voor de Nederlandse ondertiteling.

Twee Hagenaars gaven de eerste reactie na de film. Mustafa Ermek, al tien jaar betrokken bij de interreligieuze dialoog via Islam en Dialoog, vond dat de film een belangrijk tegengeluid gaf. De verschillende geloven zijn niet in strijd met elkaar. Doen we wel genoeg om elkaar te leren kennen, vroeg hij. Eigenlijk leven we, komend uit verschillende culturen, langs elkaar heen. En degenen die elkaar opzoeken, zijn vaak dezelfden. De uitdaging is volgens hem om diegenen te bereiken die niets van een dialoog willen weten.

Willem Jansen, als predikant in Den Haag werkzaam bij STEK (Stad en kerk), heeft als werkgebied de migrantenkerken en het contact met de moslims in de stad. Met zijn kennis van de Nigeriaanse migrantenkerken in Den Haag, vond hij de vriendschap die uit de film sprak van de evangelische dominee James Wuye met imam Ashafa heel opmerkelijk. Jansen sprak de hoop uit dat de film als medium gebruikt zal worden in Nederland, omdat die laat zien dat religie wel degelijk kan verbinden. Tot slot merkte hij op dat dialoog een westers begrip is. We moeten naar ‘dia praxis’, samen dingen doen, is zijn overtuiging.

De film geeft daar een mooi voorbeeld van. De wijze waarop Imam Ashafa en dominee James samenwerken – ze hebben plezier in elkaars gezelschap, er is liefde over en weer, meningsverschillen lossen ze op door er eerlijk over te praten – spreekt boekdelen.

Deze DVD kunt u bestellen in onze webshop.

De imam en de dominee hebben op 6 november 2009 de prestigieuze Chirac prijs voor conflictpreventie gewonnen. Lees meer...