vrijdag, oktober 2, 2015

De imam en de dominee in Oprah Winfrey's programma over geloof

De Nigeriaans dominee James Wuye en imam Muhammed Ashafa komen voor in de nieuwe serie over geloof van Oprah Winfrey. De serie Belief gaat op zoek naar de wortels van het geloof in alle hoeken van de wereld en zoekt naar verhalen die vaak verborgen blijven. In de tweede aflevering, die op 19 oktober zal worden uitgezonden door de Oprah Winfrey Network, wordt een deel gewijd aan het bijzondere verhaal van de dominee Wuye en imam Ashafa.  

Het thema van de aflevering is liefde en de makers verkennen wat het betekent om van elkaar te houden. De aflevering eindigt met het verhaal van de imam en de dominee, 'twee leiders in Nigeria die zijn samen gekomen om zich te verzoenen en eer te bewijzen aan een van de meeste heilige leerstellingen in hun beider geloven, namelijk "heb je vijand lief"'. 

De imam en de dominee is een documentaire van FTL-films van Initiatives of Change en vertelt het verhaal van een islamitische en een christelijke voorman uit Kaduna, Nigeria, die de strijdbijl begraven en samen aan vrede en verzoening gaan werken. In de jaren negentig leidden de twee mannen rivaliserende gewapende militia’s in Nigeria waarbij duizenden gedood werden. Nu ze zich verzoend hebben, staan ze beiden aan het hoofd van het Islamitisch-Christelijk Interreligieus Verzoeningscentrum in hun stad. Ze leiden programma’s door heel Nigeria voor het oplossen van conflicten en conflictpreventie. De documentaire won in 2009 de prijs voor Conflict Preventie van de Jacques Chirac Foundation.

Filmmaker Alan Channer heeft de makers van de serie Belief geholpen bij het filmen van het deel in Nigeria. De directeur van de crew noemde het een onvergetelijke ervaring, en sprak de hoop uit 'iets van de essentie van deze twee buitengewone mannen' vast te hebben gelegd. 

De documentaire De imam en de dominee is zowel in het Nederlands als in het Engels te bestellen via onze webshop

Hier vindt u meer informatie en nieuws over de outreach van deze documentaire.