donderdag, december 7, 2017

Caux Peace and Leadership Programme 2017Student Anne-Juul Welsink (21), op de foto is ze de derde persoon links, nam afgelopen zomer deel aan het Caux Peace and Leadership Program. Ze sprak er met mensen van over de hele wereld, wandelde 's nachts de berg op en leerde zichzelf beter kennen. Ook interesse om deel te nemen? De inschrijving voor zomer 2019 is nu geopend.

Na een lang jaar in de collegebanken heb ik afgelopen zomer deelgenomen aan het Caux Peace and Leadership Programme (CPLP). Een maand lang bevond ik mij samen met zestig mededeelnemers in het conferentiecentrum van Initiatives of Change (IofC) in Caux, Zwitserland, op een berg met uitzicht over het meer van Genéve. Een belangrijk doel van het programma is om deelnemers met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en samen te laten onderzoeken hoe we kunnen bijdragen aan een betere wereld. Een terugkerend thema is de link tussen persoonlijke en wereldwijde verandering onder het motto: ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien’.
 

Het Cauxe Peace and Leadership Programme

Caux Peace and Leadership Programme 2017Als deelnemers aan het Caux Peace and Leadership Programme volgden we een eigen trainingsprogramma gericht op persoonlijke ontwikkeling, dat bestond uit samenwerkingsopdrachten, persoonlijke reflectie en inspirerende sprekers. Daarnaast kregen we de kans de conferenties bij te wonen die op dat moment in Caux plaats vonden. Ook hielpen we mee het conferentiecentrum draaiende te houden. Onder andere de receptie, het conferentie secretariaat, de keuken, en de technische dienst zijn namelijk afhankelijk van de hulp van vrijwilligers.            

 

Dansen onder de sterren

Mijn deelname aan het CPLP was een bijzondere ervaring. Het heeft me de kans gegeven met mensen te werken met tal van achtergronden en ideeën. Het trainingsprogramma zorgde voor een bijzondere groepssfeer waarin iedereen zich gehoord, gewaardeerd, en gerespecteerd kon voelen. Hierdoor ontstonden diepe vriendschappen en bijzondere gesprekken tussen mensen die op het eerste gezicht in een totaal andere wereld lijken te leven. In het bijzonder is me een gesprek bijgebleven met Wael, een vluchteling uit Syrië, wiens vlucht niet alleen zijn omgeving heeft veranderd, maar ook hemzelf en zijn positie in de samenleving.

(tekst loopt door onder de video)

De prachtige locatie van Caux gaf ons ook de kans om samen onze vrije tijd te vullen met activiteiten zoals hardlopen door de bergen, tennis met uitzicht, zwemmen in het meer van Genève, en nachtwandelingen naar de top van de berg. Ik heb goede herinneringen aan de interculturele avond waarop we volksdansen van over de hele wereld deden onder een heldere sterrenhemel.
 

In gesprek

Daarnaast hebben we verschillende conferenties bezocht en gepraat met allerlei deelnemers en sprekers. In het bijzonder herinner ik mij een conversatie met een overlever van de schietpartij op het Noorse eiland Utoya. Hoewel hij bijna vermoord was, weigerde hij om Anders Breivik te zien als een monster; volgens hem kon het ‘kwaad’ alleen overwonnen worden door het serieus te nemen en het gesprek aan te gaan. Dit werd bevestigd door iemand die in het verleden extreem rechtse sympathieën had, maar zich nu juist inzette om radicalisering tegen te gaan.
 

Werken in een divers team

Caux Peace and Leadership Programme 2017Tijdens mijn werk op de receptie heb ik de kans gekregen om samen te werken met een hecht team van deelnemers uit negen verschillende landen. Het was een leerzame ervaring om te zien hoe waardevol ieders aandeel in het werk was en hoe we de receptie met zijn allen draaiende konden houden in drukke tijden. Als er iets kwijt was wist er altijd iemand waar hij of zij moest zoeken en als de printer kapot ging was er altijd iemand die wist waar hij of zij een klap moest geven om hem weer te laten werken. En niet te vergeten waren er de momenten waarop het rustig was en we de beste (en slechtste) muziek uit onze landen konden vergelijken.

Met een glimlach de toekomst in

Mijn ervaring in Caux heeft me laten zien hoe bijzonder interacties kunnen zijn als iedereen zich gerespecteerd voelt en open kan stellen voor anderen. In mijn dagelijks leven probeer ik daarom respect en waardering te tonen aan anderen. Gelukkig bezit ik inmiddels een bijna perfecte receptieglimlach, want zoals moeder Theresa ooit zei ‘Peace begins with a smile’!

Anne-Juul Welsink
 


Caux Peace and Leadership Programme 2017