vrijdag, oktober 2, 2015

Internationale studenten leren over vrede 

Met studenten van over de hele wereld nam de Nederlandse Renate Vink deze zomer deel aan het Caux Scholars Program, een trainingsprogramma over vredeswerk. Hieronder leest u over haar ervaring.  

Afgelopen zomer heb ik het Caux Scholars Program (CPS) gedaan – een multidisciplinair programma gericht op het begrijpen van en omgaan met conflict en vredesopbouw. Een maand lang leefde ik samen met een groep van twintig studenten uit zestien verschillende landen in een kasteel (conferentiecentrum Mountain House in Caux, red.) hoog boven het meer van Genève. Hier kregen we dagelijks onderwijs en werkten we mee aan de Just Governance conferentie. Ook bezochten we de Verenigde Naties en het Rode Kruis in Genève.

Caux Scholars 2015Het is voor mij een tijd geweest waarin ik ben uitgedaagd om nieuwe vragen te stellen. Ik heb meer geleerd over het praktisch werken in een context van conflict en over de dynamieken van vredeswerk. Ook keken we naar de verschillende vormen van gerechtigheid en wat zij tot stand brengen in een post-conflict context. Een van die vormen was herstelrecht (restorative justice). Daarbij ligt de focus op de rehabilitatie van daders door middel van verzoening met de slachtoffers en de gemeenschap.

Maar vooral hebben de mensen om mij heen – de leiders van de school en de groep studenten, mij erg geinspireerd. Elk van hen met een bijzonder verhaal en een verlangen om iets aan hun omgeving te kunnen veranderen.

Tijdens de workshops hebben we verschillende theorieën en aspecten van conflict, vergeving en gerechtigheid besproken en bediscussieerd – zowel de culturele als politieke implicaties als ook onze eigen ervaring en blik daarop.

De 'Conflict Where I Come From' presentaties waren een goede kans om ons eigen conflict (of een conflict dat dichtbij ons staat) aan elkaar te vertellen en de uitdagingen die daaruit voortkomen uit te leggen.

Caux Scholars 2015Ik heb veel geleerd van het luisteren naar elkaar, het leren kennen van onze totaal verschillende achtergronden en de creatieve ideeën om hiermee om te kunnen gaan. Ook konden we door verschillende rollenspellen proeven van de dilemma's en dynamieken die je tegenkomt bij vredeswerk, en het heeft me erg geholpen om de complexiteit te begrijpen van recht doen.

Het is voor mij een erg waardevolle ervaring geweest om op deze manier meer te kunnen leren over thema's die mij zo dicht aan het hart liggen. Daarnaast was het een voorrecht om onder een groep mensen te kunnen zijn met zoveel kennis en ervaring en het bijzondere verhaal van Caux te leren kennen. Ook heb ik volop genoten van de mooie bergen rond het meer van Genève door te wandelen, te zwemmen en te dansen bij het Montreux Jazz Festival. Het is een maand die mij enorm heeft verrijkt. Ik heb er een internationaal netwerk van peace-builders aan over gehouden waar ik nog veel aan zal hebben in de toekomst.

Renate Vink

Het Caux Scholars Programma is een academisch programma van een maand, dat zomers plaats vindt in Caux voor studenten uit de hele wereld (twintig per cursus). Ze leren daar over de morele en geestelijke dimensie van vrede stichten en over de verhouding tussen individuele verandering en de verandering die nodig is in de wereld.