donderdag, juni 23, 2022

Wat hebben jongeren nodig om duurzame keuzes te maken?


Het was een bewogen jaar voor het project over duurzaamheid van Initiatives of Change Nederland. Vorig jaar zijn we het project Doe Groen! gestart met de Duurzaamheidsweek op InHolland en De Haagse Hogeschool.* Hierna hebben we andere leuke initiatieven verzorgd, zoals een bezoek een Floating Farm in Rotterdam en een groene Haagse inspiratiedag met lokale initiatieven.

Het einde van dit bijzondere duurzaamheidsavontuur is aangebroken. Op 17 mei hebben we een rondleiding georganiseerd bij de Groene Mient voor studenten bouwfysica. Hierna hebben we het project feestelijk afgesloten op de Maker Faire in Delft op zaterdag 4 juni (foto rechts: demonstratie dronetechniek op de Maker Faire).

Beide activiteiten waren wederom erg inspirerend. De Groene Mient wordt beschreven als het eerste groene dorp in Den Haag. Dit opmerkelijke initiatief is gestart vanuit Haagse burgers met een sociaal ecologische visie. Zo is de vergaderruimte (foto linksonder) gebouwd door de bewoners zelf met verantwoorde en gerecyclede materialen. Verder kun je bij de Groene Mient prachtige, duurzaam gebouwde huizen bewonderen, die zo goed als energie neutraal zijn. Ook de gemeenschappelijke tuin, een en al groene weelde, is een must-see (foto helemaal onderaan).

De studenten bouwfysica waren onder de indruk! ‘Ik vond het fijn om de theorie die ik heb geleerd in de praktijk te zien’, zei een student. Een andere student schrijft dat hij ook echt iets nieuws heeft geleerd, namelijk dat je hennep prima als isolatiemateriaal kan gebruiken.

Na het bezoek aan de Groene Mient was het tijd om Doe Groen! feestelijk af te sluiten op de Maker Faire Delft, een maakfestival voor en door studenten. Hier hebben we het Duurzaamheidsspel gespeeld met bezoekers en mooie gesprekken gevoerd over duurzaamheid en verantwoordelijkheid. De middag werd geopend met een presentatie van Elly Stigter over het project Doe Groen! Met 6 activiteiten en ontelbare mooie momenten heeft Doe Groen! impact gemaakt.

Dat blijkt ook uit de wens van een aantal deelnemers om 3 Doe Groen! activiteiten een vervolg te geven. Zo willen studenten Voeding en Diëtiek de vegan kookworkshop herhalen. Ook is IofC opnieuw gevraagd om mee te doen met de Duurzaamheidsweek en zal Den Haag Kleurt Groen een terugkerende activiteit worden.

Nu we aan het einde van het project zijn gekomen, hebben we een aantal belangrijke inzichten verzameld:

  • Veel jongeren zijn bereid om een bijdrage te leveren aan een gezonde planeet en een groene toekomst.
  • Jongeren weten weinig over de politiek rondom deze thema’s, maar volgen wel het publieke- en mediadialoog hierover.
  • Veel jongeren maken zelf al bewuste keuzes, zoals vegetarisch eten, korter douchen, tweedehands kopen en reizen met de trein in plaats van het vliegtuig.

Jongeren hebben een aantal dingen nodig om nog duurzamere keuzes te maken. Dit is wat ze ons vertelden:

  • Zij willen dat grote klimaatonvriendelijke partijen, zoals Shell, hun verantwoordelijkheid nemen.
  • Zij hebben behoefte aan betere informatievoorziening rondom klimaat en duurzaamheid. Denk aan: meer aandacht hiervoor in het onderwijs en een schijf van 5 voor duurzaamheid.
  • Zij willen dat duurzaam voedsel goedkoper wordt. Denk aan: vleesvervangers en biologisch groente en fruit.
  • Zij willen meer faciliteiten om duurzaam gedrag makkelijker te maken. Denk aan: To Go via Thuisbezorgd en meer prullenbakken met afvalscheiding op straat en in gebouwen.

Kortom: jongeren zijn nog lang niet uitgepraat over duurzaamheid en klimaat! Voor nu is Doe Groen! afgelopen, maar voor IofC NL blijft duurzaamheid een belangrijk thema. Ook in de toekomst willen we mensen blijven inspireren om groen te denken en groen te doen.

Door Shereen Siwpersad.

*Doe Groen! wordt mede-gefinancierd door de Nederlandse vertegenwoordiging van de EU.

Bronnen:

Foto dronetechniek via Maker Faire Delft.