donderdag, augustus 27, 2015

Kinderen kunnen de wereld veranderen 

De derde CATS-conferentie in Caux was een unieke week van samenleven en samenwerken met driehonderd kinderen en volwassenen. Mede-organisator Mieke Schuurman, beleidsadviseur bij Eurochild, doet verslag.
 

“ Ik zou u graag willen bedanken voor de mogelijkheid om deel te nemen aan CATS dit jaar. Voor mij was het een fantastische ervaring waar ik als jong volwassene veel van geleerd heb, dingen die ik anders waarschijnlijk nooit van mijn leven had gehoord, geanalyseerd en besproken met andere mensen. Ik heb echt genoten van jullie workshop (…) en ben jullie heel erg dankbaar “. 

CATS2015 fun timesDeze hartverwarmende mail kreeg ik twee weken nadat ik terug was uit Caux van een 14-jarige deelneemster aan CATS. Dit geeft mij mijn motivatie om namens Eurochild een jaar lang bezig te zijn geweest met de organisatie van CATS (Children as Actors for Transforming Society).

Binnen het kernteam,  waarin ik samen mocht werken met collega’s van Initiatives of Change, Child to Child, Universal Education Foundation en een paar zeer gemotiveerde jongeren,  was ik onder andere verantwoordelijk voor het organiseren van de workshops die tijdens CATS een week lang gerund werden door zowel jongeren als volwassenen.

CATS is een unieke ervaring waar kinderen en volwassenen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende achtergronden, onder wie kinderen uit pleeggezinnen, kinderen met een verstandelijke beperking en kinderen uit kinderparlementen en jeugdraden hun ervaringen konden delen en gelijkwaardig met volwassenen omgingen. Het thema was dit jaar ‘Kinderen en volwassenen, partners voor verandering?’. 

Rolmodel

CATS2015 plenaryEind juli kwamen we met meer dan 300 kinderen, jongeren en volwassenen uit 40 landen een week lang bij elkaar voor de derde editie van CATS in het sprookjesachtige kasteel in Caux. Dit jaar begon met een korte introductie van het programma en een Bollywood dans, waar jong en oud, Europees, Afrikaans of Aziatisch, aan meededen. Dit zette de toon voor een week lang samen werken, samen leven, van elkaar leren, en met elkaar plezier maken.

Het thema van dit jaar werd daadwerkelijk in praktijk gebracht: als kinderen en volwassenen als gelijkwaardige partners samenwerken kunnen ze samen de wereld veranderen. Een jongere verwoordde dit aan het einde van de week ‘De CATS conferentie dient als een herinnering aan hoe je zou moeten samenleven, door teamspirit en zelfs samenwerking tussen volwassenen en kinderen.’ Dit had hij ervaren in alle activiteiten van CATS, waaronder spel, corveediensten, discussiegroepen en de bijeenkomsten in de grote zaal (‘Together Times’).

De drie openingpresentaties werden dit jaar gegeven door de voormalig voorzitter van het VN Comité voor de Rechten van het Kind, Kirsten Sandberg; Nkem Orakwue, president van het Afrikaanse TV netwerk en oprichter van het kinderparlement in Nigeria en Kesz Valdez, een 16-jarige jongen uit de Filipijnen, die 3 jaar geleden de internationale ‘Kid’s Peace Prize’ heeft gewonnen.

CATS2015 portraitKesz vertelde op indrukwekkende wijze over zijn ervaringen als 4-jarige straatjongen en hoe hij na brandwonden te hebben opgelopen werd verzorgd en in huis opgenomen door een maatschappelijk werker. Hij wilde toen wat terug doen voor de kinderen die nog steeds op straat leefden en is met vrijwilligers begonnen schoenendozen met spullen uit te delen. Hij heeft nu zijn eigen organisatie opgericht. Dit verhaal toont aan dat kinderen de wereld kunnen veranderen. Kesz kreeg hiervoor een staande ovatie en werd door veel kinderen als een rolmodel gezien.
 

Mensenbibliotheek

Elke dag begonnen alle deelnemers in hun gemeenschappelijke discussie groepen, wat een soort ‘thuis’ werd voor alle deelnemers. Iedereen kon zijn ervaringen van de vorige dag delen en zich voorbereiden voor de komende dag.  Daarna kwamen deelnemers van alle leeftijden samen in de grote zaal van het imposante kasteel voor de ‘Together Time’. We hadden dit jaar bewust niet voor plenaire sessies gekozen, omdat dit te langdradig was voor de kinderen en jongeren, maar vaak ook voor volwassenen. 

CATS2015 human libraryHet was een uitdaging om voor driehonderd mensen elke dag interactieve sessies te organiseren, maar het is meer dan gelukt. Met een menselijke bibliotheek, waarbij iedereen een ‘persoon als boek’ kon lenen en in groepjes bij het ‘boek’ zat die vertelde over zijn of haar werk en ervaringen. Maar ook de kinderrechten tijdslijn, waarbij alle deelnemers uit verschillende regio’s in de wereld op een tijdslijn aangaven wat in hun land belangrijke data voor de rechten van kinderen waren, bijvoorbeeld, wanneer het recht op onderwijs geregeld was.

Aan het einde van de middag werden er workshops gegeven, die gedurende de week doorliepen. Tijdens de workshops leerden de deelnemers nieuwe vaardigheden en deden nieuwe ervaringen op, onder andere op het gebied van communicatie tussen kinderen en volwassenen; kinderen als onderzoekers; lobbyen voor en met kinderen; creatieve expressies en een foto-workshop, waarbij fotografie als communicatie middel werd gebruikt. 

CATS2015 workshopHet doel van de tien workshops was dat deelnemers handvatten, kennis en nieuwe vaardigheden mee zouden nemen aan het einde van de week bij het afdalen van de berg. Naast de vaardigheden zijn er ook dit jaar weer veel nieuwe vriendschappen gesloten. Verschillende kinderen hebben al aangeven dat ze zelf actief willen worden in de plaatsen waar ze wonen.

CATS heeft deze zomer laten zien dat het mogelijk is voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden om samen te leren, spelen en plezier te maken, maar dat dit alleen mogelijk is als deze samenwerking op alle niveaus van de organisatie en planning van de conferentie plaatsvindt.

Mieke Schuurman

Meer impressies, verslagen en foto's van de conferentie vindt u op de conferentiewebsite van CATS.