Kinderen kunnen de wereld veranderen

CATS-logoIn het streven naar een rechtvaardige en duurzame wereld spelen kinderen een belangrijke rol. De conferentie CATS (Children as actors for transforming society) brengt daarom sinds 2013 jaarlijks honderden kinderen, jongeren en volwassen van over de hele wereld bij elkaar in het conferentiecentrum van IC in het Zwitserse Caux.

De conferenties zijn een initiatief van Initiatives of Change Frankrijk, Child to Child, Eurochild, Caux-IofC en Universal Education Foundation. Vanuit Nederland is Mieke Schuurman, beleidsadviseur bij Eurochild, betrokken bij de organisatie. De conferentieserie loopt tot 2017.

Met het CATS-programma willen de organisatoren stimuleren dat kinderen serieus worden genomen en zeggenschap krijgen over de onderwerpen die hen aangaan. Daarvoor is het belangrijk dat kinderen hun eigen rechten kennen en begrijpen. Maar ook dat volwassen leren hoe kinderen een actieve rol in de maatschappij kunnen spelen.

De CATS-conferentie brengt deze ideeën direct in de praktijk door de samenwerking van kinderen en volwassenen voorop te stellen. Zowel bij de voorbereiding en organisatie, als in het programma – de workshops, interactieve bijeenkomsten en corveediensten - werken kinderen en volwassenen als gelijkwaardigen samen. Een leerschool voor kinderparticipatie in de praktijk.

Daarnaast is CATS een ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen die zich op allerlei verschillende manieren inzetten voor de rechten en het welzijn van kinderen. De conferentie richt zich op het uitwisselen van ervaringen en opdoen van nieuwe contacten, ideeën en vaardigheden om te werken aan een wereld waarin kinderen volwaardig mee doen.

Contactpersoon: Mieke Schuurman

Meer informatie vindt u op de internationale website van CATS.

Onderstaand twee verslagen op onze website over de conferenties van 2015 en 2014:

CATS Conferentie 2015: Kinderen kunnen de wereld veranderen

CATS Conferentie 2014:  Kinderen voor kinderen