dinsdag, september 5, 2017

'Wij zijn de burgers van vandaag en morgen,' zei de 17-jarige Kehkashan Basu, winnaar van de Internationale Kindervredesprijs in 2016. De uit de Verenigde Arabische Emiraten afkomstige Basu opende met deze uitspraak de vijfde editie van de conferentie Children as Actors for Transforming Society (CATS), afgelopen zomer in het internationale conferentiecentrum van Initiatives of Change in Zwitserland.

De CATS-conferentie wil kinderen toerusten om de leiders van morgen te worden, en werkt aan een inclusieve samenleving waarin mensen van álle leeftijden een stem hebben. Bijna driehonderd kinderen, jongeren en volwassenen uit 34 landen kwamen bijeen om via spel, workshops en trainingen hieraan te werken. Vanuit Nederland was een team van De Kindercorrespondent aanwezig om een workshop te verzorgen. 

(tekst loopt door onder foto)

CATS 2017

Bron van inspiratie

'Kinderen uit verschillende landen sluiten hier in no-time vriendschappen met elkaar’, schrijft oprichter van De Kindercorrespondent Tako Rietveld over de conferentie op zijn website. ‘Afkomst, huidskleur en taal vormen geen enkele barrière. Het perfecte voorbeeld dat kinderen anders met elkaar communiceren dan volwassenen. Veel grote mensen kunnen een voorbeeld aan hen nemen.’ Met een team van de Kindercorrespondent maakte hij tijdens de conferentie reportages en gaf hij trainingen.

De oud-journalist van het Jeugdjournaal richtte De Kindercorrespondent op om kinderen een stem te geven. 'Kinderen hebben veel meer te vertellen hebben dan de meeste volwassenen denken. De jeugd is een oneindige bron van inspiratie en creativiteit. Die bron moet door de meeste mensen nog ontdekt worden,' schrijft hij. Daarom richtte hij ook The Youth News Foundation op, een internationaal netwerk van journalisten die naar kinderen gaan luisteren. De week in Caux heeft geholpen om daarvoor weer nieuwe contacten te leggen.

Meer weten over de CATS-conferentie? Lees het verslag op de internationale website van IofC.

Zie hieronder een impressie van Cats en een kort interview met Kehkashan Basu, winnaar van de Internationale Kindervredesprijs in 2016.