zaterdag, februari 29, 2020

Kleine successen zijn de echte revolutie in Oekraïne

Angelina Karakina, hoofdredacteur van  de TV zender Hromadske in Oekraïne schreef in een artikel: ‘De kleine successen zijn de echte revolutie. Terwijl de grote gebeurtenissen in ons land ieders aandacht opeisen, besteden we nauwelijks aandacht aan de “kleinere” verhalen.’ Ze heeft het o.a. over wat genoemd zou kunnen worden: de inspraak begroting. Lokale overheden zetten een deel van hun budget apart en vragen   burgers hoe dat gebruikt kan worden. Daarna wordt er over de voorstellen gestemd en kan het goedgekeurde project worden uitgevoerd.

Kostiantyn Ploskyi is voorzitter van Foundations for Freedom, de naam waaronder Initiatives of Change in Oekraïne opereert. Hij is ook onderdirecteur van de Pools-Oekraïense Samenwerkings Stichting. Hij had gezien hoe het idee van inspraak in Polen werkt. Hij zag in dat systeem de mogelijkheid om burgers het gevoel te geven  bij democratische besluitvorming betrokken te raken. Hij vond dat belangrijk voor mensen die in een autoritaire samenleving zijn opgegroeid. Het is een manier om burgers en ambtenaren op elkaar te betrekken, om begrip en onderling vertrouwen te kweken  in de dorpen en steden .

Dat gaat niet vanzelf. Hij begon met het vormen van een team dat de inspraak begroting aan de man moest brengen. Dat betekende dat er geld moest komen, dat er gereisd moest worden door het hele land en dat stadsbesturen overtuigd moesten worden dat ze de zeggenschap over een deel van de begroting uit handen moesten geven. In dat team zaten ook mensen die actief zijn in Foundations for Freedom.  Met de ervaring die ze daar hadden opgedaan  - met communicatie, met het faciliteren van gesprekken enz. - kon het team als geheel zijn voordeel doen.

Sommigen van het team van Kostiantyn zijn naar Caux geweest.  Zoals Leonid Donos, hoofd van het team. Hij zegt: ‘Daar hoorden we inspirerende voorbeelden van samenwerking tussen burgers en autoriteiten.  Sociale cohesie is belangrijk maar blijkt vaak moeilijk om te bereiken. Sinds ik in Caux ben geweest heb ik onderzocht waarom dat zo is en ben ik bezig de samenwerking te verbeteren.’   

Het inspraak begroting team organiseert jaarlijks een conferentie waar mensen uit de steden waar dit systeem wordt toegepast bij elkaar komen. Dat zijn er nu ruim 200 in het hele land. Afgelopen januari vond de conferentie plaats in Poltava, midden Oekraïne, met 270 deelnemers, voornamelijk  jonge professionals. Na Polen en Oekraïne verspreidt het netwerk zich ook naar Moldavië, Georgië en Armenië. In steden en dorpen in heel Oekraïne heeft men gemerkt dat burgers het verschil kunnen maken en dat door hun toedoen parken, speeltuinen en andere voorzieningen daadwerkelijk van de grond komen.

John Bond

Vertaald door Johannes de Pous