woensdag, september 9, 2020

Let’s talk - Let’s listen - Let’s Reflect
Verslag van Online Conferentie Tools for Changemakers

Dit jaar werd de conferentie Tools for Changemaker online gehouden van 17 t/m 19 juli. Dagelijks was er een twee uur durend webinar waarbij Dialoog het hoofdthema was. Helaas dit jaar dus geen mooi uitzicht op het meer van Geneve vanuit het conferentiecentrum van Initiatives of Change (IofC) in het Zwitserse Caux. Om dit gemis te verzachten, werden alle online deelnemers welkom geheten door Rainer Gude en Stephanie Buri, de twee mede directeuren van IofC International, vanuit Caux.

Screenshot Caux Forum Online 2020

De eerste dag waren er zo’n 170 deelnemers uit verschillende landen en het thema was Let’s talk. Want wat is een dialoog precies? Wat is het verschil tussen een dialoog en een discussie? Hoe belangrijk is een dialoog? Professor Simon Keyes legt het heel helder uit. Aangevuld met praktijk voorbeelden van twee ervaringsdeskundigen realiseer hoe krachtig deze vorm van communicatie is. In subgroepen gaan alle deelnemers vervolgens hierop reflecteren.

De tweede dag staat in het teken van Let’s listen. Hoe belangrijk is luisteren tijdens een dialoog? Dit wordt snel duidelijk als we luisteren naar de ervaringen van IofC begeleiders uit de Verenigde Staten, Ebony Walden, Matthew Freeman en Rob Corcoran. Zij zijn alle drie actief betrokken in het Hope in the Cities programma.

Screenshot Caux Forum Online 2020

Dit programma streeft naar het versterken van gemeenschappen in het van oorsprong sterk etnisch verdeelde Richmond onder andere d.m.v. dialoog. Voor meer informatie over dit programma zie https://www.iofc.nl/initiatieven-internationaal. Walden ziet dialoog als een methode om juist meer ruimte voor gesprekken te creëren. Freeman vertelt dat jouw rol als begeleider ook lastig kan zijn als je de pijn in de gemeenschap ziet. Het is niet erg om je hierbij ongemakkelijk te voelen. Alle deelnemers praten in subgroepen hier verder over.

Tijdens de laatste dag staat Let’s Reflect centraal. IofC trainer en dialoog begeleider, Angela Starovoytova, uit de Oekrainië deelt haar visie op dialoog en haar persoonlijke verhaal over het verschillen van mening tijdens een dialoog. Daarmee raakt ze precies de kern van dialoog, bruggen van vertrouwen bouwen met respect voor elkaars verschillen.

Screenshot Caux Forum Online 2020

Aan het einde van deze inspirerende conferentie mochten alle deelnemers in één woord aangeven hoe ze deze hebben ervaren. In bovenstaande afbeelding staan de antwoorden.

Voor mij persoonlijk werd nogmaals bevestigd hoe waardevol dialoog is en dat dit veel oefening vergt. Vooral open luisteren zonder vooroordelen!

Elly Stigter