woensdag, maart 30, 2016 - 19:00

Bij Initiatives of Change (IofC) staat al meer dan 90 jaar het persoonlijke verhaal van verandering centraal. Een levensverhaal kan uitdagen, inspireren, bemoedigen en werken als een spiegel. Dit jaar staan de levensverhalen in het thema van oorlog en vrede.

Mpanzu Bamenga vertelt
Mpanzu Bamenga

De eerste spreker van 2016 is Mpanzu Bamenga. 22 jaar geleden vluchtte hij samen met zijn moeder en broer via België naar Nederland vanuit Congo. De uitdagingen waren groots. Zo leeft het gezin 13 lange jaren in onzekerheid om vervolgens bericht te krijgen dat ze binnen 8 weken het land moeten verlaten.

Mpanzu is de uitdagingen vol vertrouwen aangegaan. Mpanzu: “Zo sta ik in het leven. Zo ga ik te werk. Ondanks het leven in armoede, de onzekerheid en de taalbarrière, heb ik altijd geloofd in een betere toekomst. Deze begint nu, bij jezelf en in verbinding met anderen.”

Mpanzu is momenteel werkzaam als jurist op het gebied van mensenrechten. Hierin streeft hij naar een rechtvaardige situatie waarbij het individu centraal staat. Hij is politiek actief bij D66 in Eindhoven waar hij tot Politiek Talent van het Jaar 2015 is verkozen. In Den Haag is hij coördinator van het Wereldhuis. Het Wereldhuis adviseert en ondersteunt ongedocumenteerden (migranten zonder verblijfsvergunning) in Den Haag, die uitgesloten zijn van sociale rechten.
 

Aanmelden

Ben jij erbij op 30 maart? Meld je dan aan via het online formulier: http://ow.ly/Z0Zwz

 

Het levensverhaal

Om het persoonlijke verhaal de aandacht te geven die het verdient, organiseert IofC sinds 2008 bijeenkomsten waarin mensen hun verhaal vertellen. In deze verhalen worden luisteraars meegenomen in belangrijke gebeurtenissen, beslissingen en dilemma’s die bepalend zijn en waren voor het leven van de spreker. Dit jaar staat het thema oorlog en vrede centraal. Naast Mpanzu Bamenga zijn er nog twee andere sprekers in de serie levensverhalen 2016:

Peter GordijnWoensdag 20 april | Peter Gordijn 
​Peter Gordijn vloog 10 jaar lang een Apache gevechtshelikopter bij de Koninklijke Luchtmacht. Naast uitzendingen naar Afghanistan en Mali schudde een persoonlijke verandering hem wakker: hij kreeg een hernia. Dit zorgde voor gedwongen zelfre ectie: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?” Peter neemt je mee in zijn reflecties en de keuzes die daaruit zijn voortgevloeid, waaronder de beslissing om Defensie voorgoed te verlaten.

 

Rob OverdijkinkWoensdag 1 juni | Rob Overdijkink 
Robbert Willem Overdijkink wordt op 17 juni 1941 geboren in Indonesië. Van jongs af aan spelen de thema’s oorlog en vrede een rol in zijn leven. Halverwege 1942 tot eind 1945 zat hij met zijn moeder en zussen in een Japans concentratiekamp. Na zijn militaire dienst besluit hij in 1964 aan de Hogere Zeevaartschool te studeren. In 1966 trouwt hij en start hij zijn werkzame leven bij Shell Tankers. Dit leven brengt hem naar diverse conflictgebieden in de wereld. Hoe de thema’s ook hier terugkomen, vertelt hij op 1 juni.