donderdag, januari 22, 2015

Loslaten: een thema van alle generaties

Loslaten is een kunst

Op zaterdag 17 januari is de eerste netwerkbijeenkomst van 2015 georganiseerd bij Initiatives of Change in Den Haag. Aan de start van het nieuwe jaar wordt er stilgestaan bij het thema: ‘De Kunst van het Loslaten’.

Een snelle blik door de zaal laat zien dat dit thema jong en oud aanspreekt. Van spullen tot verwachtingen en van tijd tot gedachten, bijna iedere deelnemer heeft wel iets dat hij of zij na deze dag achter zich wil laten. De tijd waarin we leven brengt veel op ons af. Er zijn meer spullen, meer keuzes, meer informatie, meer vrienden, meer ontwikkelingen, etc. Maar is meer ook beter? En hoe houd je met alles wat er op je afkomt de rust, tijd en ruimte voor focus? Tijdens de netwerkdag nemen we de tijd om hier samen bij stil te staan.

Verschillende perspectieven

Na een korte introductie wordt er dieper ingegaan op het thema loslaten zowel door gesprekken als in de vorm van theateroefeningen. Welke betekenis heeft dit thema voor de deelnemers? Al snel blijkt dat loslaten vele interpretaties en betekenissen heeft. Thema’s die voorbij komen zijn accepteren, vergeven, tijd, loslaten wat fysiek of mentaal niet meer kan door leeftijd of ziekte, en je zorgen maken. Wat opvalt is dat deze thema’s niet per se aan leeftijd gebonden zijn en zo kunnen ze nieuwe verbindingen in de groep creëren.

Loslaten of vasthouden?

Gedurende de dag gaan de gesprekken over de voor- en nadelen van het loslaten. De meeste deelnemers zijn het eens dat het oplucht, ruimte geeft, bevrijdend werkt en ervoor zorgt dat je verder kunt groeien. ‘Loslaten is echter niet altijd goed,’ wordt door een aantal deelnemers benadrukt. In bepaalde situaties voelt vasthouden als de fijnere optie, omdat dit bijvoorbeeld voor betrokkenheid zorgt en loslaten als onverschilligheid wordt ervaren. En soms kan het tegenovergestelde gedrag ook helpen, zoals een deelneemster het mooi verwoordt: ‘Als je iets wil loslaten, dan moet je het even stevig vasthouden. En als je iets wil vasthouden, dien je het eerst even los te laten.

Aan het einde van de dag wordt er nog volop nagepraat door de deelnemers onder genot van een hapje en een drankje. Een dag die naar meer smaakt en in april een vervolg krijgt.

Laura Reijnders