vrijdag, mei 29, 2020

Sofie de Klerk - Foto: Kyman ChengNacht van de Hoop - De Leegte ervaren - 11 april 2020

Vanuit IofC dacht ik vanaf begin dit jaar actief mee over de invulling van de Nacht van de Hoop, een evenement voor en door Zinzoekers* in Den Haag om samen op een alternatieve manier invulling te geven aan de Paasnacht op Stille Zaterdag. Dit jaar kwamen we uit op het thema ‘Leegte’. 

Wat is de hopeloosheid die we in leegte kunnen ervaren (denk aan het gebrek aan echt contact en verbinding) maar ook, welke hoop is er te vinden in leegte? 

Waar rennen we in onze drukke en volle levens aan voorbij? Een spannende keuze, vonden we destijds, niet alleen qua thema maar ook qua uitvoering. Want hoe organiseer je een evenement op een ‘lege’ manier? 

Midden in onze voorbereidingen, werden we zelf stilgezet door de ‘intelligente lockdown’. De leegte die we hadden willen onderzoeken in de Nacht van de Hoop, was ineens overal. Lege straten, lege schappen, lege agenda’s, leegte vanwege het gemis van mensen. En ook een lege Grote Kerk in Den Haag op de Paasnacht: een evenement was geen optie meer. Maar de behoefte aan verbinding en verstilling, die was er nog steeds, wellicht zelfs meer dan voor de lockdown.

In een paar online gesprekken met enthousiaste vrijwilligers van Zinzoekers, kwamen we samen tot het besluit de Nacht van de Hoop wèl te organiseren, met het thema Leegte, maar dan online. Zodat iedereen vanuit zijn of haar veilige quarantainehoekje toch een moment van reflectie en gezamenlijkheid kon beleven.

Met nog twee weken aan voorbereidingstijd, vele vrijwilligers en enthousiasme, hebben we een online event kunnen organiseren waar ruim 50 mensen aan meededen. Ik vond het indrukwekkend. Vanuit een lege Grote Kerk vulde de klank van Sofie de Klerk’s accordeon (foto hierboven) de ruimte en sprak Chris van Wieren de deelnemers toe met reflecties over leegte.

In de kleine online gespreksgroep die ik begeleidde, hoorden we van elkaar hoe we de leegte nu ervoeren. Iemand deelde een worsteling met het gevoel van eenzaamheid, een ander zag zijn zoektocht naar een baan bemoeilijkt worden en probeerde het nog wat uit te zingen met spaargeld. We spraken over hoe een lager tempo en minder afspraken een mens goed kan doen.

Anderen deelden dat het leven er helemaal niet leger van was geworden, eerder drukker door het omdenken van werkdoelen en gezinsleven thuis, nu de kinderen niet naar school gingen. Het verraste me hoeveel openheid er ontstond in korte tijd, dwars door de verschillende computerschermen heen.

En toch was de afstand ook weer voelbaar, juist toen we na het programma ruimte hadden om samen nog even na te praten in kleine groepen. Daar miste juist even het elkaar echt zien, samen een drankje bij de bar halen, en iemand herkennen en een knuffel uitdelen. 

Tijdens de Nacht van de Hoop, denkend over de leegte en hoe die leegte hoopvol of hopeloos kan voelen, zeker in deze tijden van het covid-19 virus dat ons allen raakt en sommige werelddelen nog veel harder dan anderen, deelde Chris van Wieren een gedeelte van het gedicht De weg van de hoop, van Václav Havel. Bij deze deel ik het graag weer met u. 

De weg van de hoop 

Diep in onszelf dragen we hoop:
als dat niet het geval is, is er geen hoop.

Hoop is de kwaliteit van de zielen hangt niet af
van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet te voorspellen of vooruit te zien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.

Hoop
in deze diepe krachtige betekenis
is niet het zelfde als vreugde
omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten
voor wat succes heeft.

Hoop is ergens voor werken
omdat het goed is,
niet alleen omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin overtuiging
dat iets goed zal aflopen.

Wel de zekerheid dat iets zinvol is
afgezien van de afloop,
het resultaat.

door Stefanie Schuddebeurs | foto: Kyman Cheng

* Zinzoekers is een netwerk van twintigers en dertigers, die samen op zoek gaan naar betekenis en die een bijdrage willen leveren aan de stad en elkaars leven. Zinzoekers is ook een onderdeel van STEK, voor stad en kerk, de uitvoeringsorganisatie van de Protestantse Diaconie in Den Haag en de Protestantse Kerk in Den Haag. Zie: www.zinzoekers.nl