vrijdag, september 19, 2008

Ik ga nu ongeveer drie jaar naar de jongerengroep en andere bijeenkomsten van IC. Ik heb veel goede verhalen gehoord over Mountain House, Caux, met name over de bijzondere sfeer en de geest van de oude dame, zoals iemand het ruim honderd jaar oude gebouw eens noemde. Ik was nooit in de gelegenheid om deel te nemen aan een conferentie in Zwitserland tot aan deze zomer. Deze zomer was er een Renewal Arts conferentie met als titel: ‘Kunnen kunstenaars een gebroken wereld helpen heel te maken?’

Deze titel sprak mij zeer aan aangezien ik zilversmid van beroep ben. Ik keek uit naar de kans om zoveel verschillende mensen van over de hele wereld te ontmoeten en om na te denken over mijn eigen carrière en deze op een verantwoorde wijze in te passen in de wereld.

Ik heb erg genoten van de workshop waaraan ik deelnam, ‘Gemeenschap in klei’, met als begeleider Tasha Stevens, een bijzondere vrouw die ook goud- en zilversmid is. In het theater was een mooie toneelvoorstelling “Cracking the wip” over misdaad en drugs in het huidige Londen met een lijn naar het slaventijdperk in Amerika. Ik heb bijzondere mensen ontmoet en interessante gesprekken gevoerd, geluisterd naar klassieke muziek en het avondprogramma gevolgd en diverse interessante films gezien.

Er heerste tijdens de conferentie een fijne gemeenschapszin en het werk als vrijwilliger in de keuken was ook een bijzondere ervaring. Kortom, een fijne tijd. Aan het eind van de conferentie was er een uitvoering/expositie van het werk dat tijdens de workshops gemaakt was en dat ondanks de korte tijd van hoog niveau was.

Ik kijk met veel plezier terug naar mijn tijd in Caux. Wat de titel van de conferentie betreft, denk ik zelf dat kunst zeker kan bijdragen aan het oplossen van problemen, maar het is niet de complete oplossing. Het draagt bij aan het oplossen van conflicten en om mensen van verschillende nationaliteiten en leeftijden dichter bij elkaar te brengen.

Christian van Grinsven