woensdag, februari 4, 2009

Initiatives of Change (IC) in Roemenië staat in de kinderschoenen: er is geen kantoor, geen stichting. Alleen maar enkele individuen die enthousiast zijn geworden door hun contact met IC in andere landen. Een van hen is Diana Damsa. Nadat ze vier jaar lang actief is geweest in andere landen, is ze vorig jaar naar Roemenië teruggekeerd met de bedoeling haar opgedane kennis, inzicht, enthousiasme en inzet te gebruiken voor het helpen opbouwen van haar land.

Ze moet haar weg voelen hoe ze daar inhoud aan kan geven en hoe ze anderen daarbij kan betrekken.

Ze kreeg een mooie kans toen het plaatselijke tv station een interview met haar uitzond. Ze schrijft daarover: ‘Een heel uur lang had ik de kans te vertellen over IC, zijn geschiedenis, doel, programma’s en hoe ik er zelf bij betrokken raakte. Het was de eerste keer dat ik, vol zelfvertrouwen, in mijn eigen taal kon vertellen over alles wat ik voel en weet over IC.’

Ook organiseerde ze een vertoning van de documentaire ‘One word of truth’ (gebaseerd op de rede van de Russische dissident  Alexander Solzhenitsyn bij het aanvaarden van de Nobelprijs voor de Vrede). Ruim zeventig mensen kwamen naar de openbare bibliotheek van Baia Mare. Vier tv stations interviewden Diana en alle grote kranten van de stad schreven een artikel over de gebeurtenis. Als gevolg van die vertoning heeft Diana uitnodigingen gekregen om de film op scholen en universiteiten te vertonen, gevolgd door een discussie over waarden en integriteit, thema’s die in de film behandeld worden en die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van Roemenië.