donderdag, april 22, 2010

Gandhi poster RomaniaVrijheid is niet vanzelfsprekend in Roemenië, een land dat jaren van onderdrukking gekend heeft.
‘Wat is vrijheid?’ vroeg een student na een lezing van Rajmohan Gandhi aan een universiteit in Baia Mare, een mijnstad van 300,000 inwoners in het noorden van Roemenië. ‘Als de overheid me opdraagt wat ik moet doen, dan zeg ik dat ik me zal verzetten. Maar als mijn geweten me vraagt iets niet te doen, dan zal ik gehoorzamen. Op dat moment weet ik dat ik innerlijke vrijheid heb.’

Onder de aanwezigen bevonden zich deelnemers van de Club van Jonge Leiders, een nieuw initiatief van IofC in Baia Mare. De club wil de stijl en integriteit van leiderschap die Gandhi voorstaat, zoals ook bleek uit zijn opmerkingen in zijn speech, overbrengen.
De club wordt geleid door Diana Damsa, die na jaren met Initiatives of Change in het buitenland te hebben gewerkt nu deze ervaring gebruikt om te helpen een antwoord te vinden op de uitdagingen waarvoor Roemenië zich gesteld ziet. De Club heeft het doel om jonge leiders een grondhouding van innerlijke vrijheid te laten ontwikkelen en om tegelijkertijd concrete initiatieven op te pakken waaraan in een bredere maatschappelijke context gewerkt kan worden.
Voor hen en voor een breder publiek aan de universiteit stipte Gandhi 4 kernpunten aan:

  • ‘Als je plannen maakt voor een strategie voor een gemeenschap of land, betrek iedereen erbij;
  • ‘Heb de moed om de waarheid te spreken tegen je eigen groep;
  • ‘Denk na en laat ruimte voor inspiratie;
  • ‘Als je haat om je heen ziet, bestrijd het. Als mensen elkaar haten, verzoen ze met elkaar. Als iemand jou haat, vergeef hem.

Gandhi was in Roemenië als onderdeel van zijn reis van ‘Dialoog en Ontdekking’ door 14 landen. Zijn verblijf in Roemenië viel samen met de tweejaarlijkse Global Consultation van Initiatives of Change waarvan Gandhi momenteel president is. De intensieve discussies tussen de 42 vertegenwoordigers van de IofC teams uit meer dan 20 landen werden aangevuld met drie openbare lezingen waarvoor Professor Gandhi was uitgenodigd om te spreken.

Het bezoek aan Baia Mare begon met een openbare bijeenkomst in de centrale bibliotheek van de stad. De bijeenkomst had als thema de relevantie van de ethiek van Mahatma Gandhi, professor Gandhi’s grootvader, in de hedendaagse wereld. Met veel gastvrijheid werd iedereen van het team van de reis van Dialoog en Ontdekking ontvangen door de Club van Jonge Leiders.
Op zondag 18 april, kwamen zo’n 170 mensen samen in een volgepakt Casa Matei, een middeleeuwse zaal in de binnenstad van Cluj-Napoca, hoofdstad van de Roemeense provincie Transsylvanië, om professor Gandhi te horen spreken over hoe de ‘gewone’ man verschil kan maken in de wereld. Tijdens een twee uur durend programma beantwoordde hij bijna een uur lang de vragen van een voornamelijk jong publiek. Hij benadrukte nogmaals het belang van het hebben van een houding waardoor ‘de ander’ groot wordt, en de kracht van het volgen van je diepe overtuiging. Daarnaast besprak hij de rol van ‘gekwetste herinneringen’ in het proces van verzoening. Hij benadrukte het belang van ‘oprecht luisteren’ naar de herinneringen en interpretaties van de geschiedenis van de ander, en het belang van het inzetten van herinneringen als ‘helende bronnen’ in plaats van ‘vernietigende wapens.’ Er is een belangrijk onderscheid, zei Gandhi, tussen opmerkingen die gemaakt worden om te kwetsen en met de intentie om te verzoenen.

Toen Gandhi’s grootvader, een keer werd gevraagd wat hij vond van de westerse beschaving antwoordde deze met de beroemde woorden dat dit ‘een goed idee zou zijn’. Iemand uit het publiek stelde dezelfde vraag aan Rajmohan Gandhi. Hij gaf geen direct antwoord op deze vraag maar hij sprak wel zijn bezorgdheid uit over de ogenschijnlijk wijdverspreide drang om aan elke impuls toe te geven. Deze westerse eigenschap contrasteert met wat hij aanmerkt als Mahatma’s geheim bij het verenigen van India –‘ de mensen in India werden zich bewust van zijn onzelfzuchtige toewijding’.
Toen aan Professor Gandhi de simpele vraag werd gesteld ‘hoe gaat met u?’ antwoordde deze dat hij blij was dat hij zich niet in de buurt van de aswolk bevond. Maar hoe anders kunnen dingen lopen, 36 uur later vervolgde Gandhi en zijn gevolg hun reis per bus van Cluj naar Kiev omdat hun vliegtuig niet vertrok. Ze reisden zeventien uur per bus om op tijd te komen voor de opening van het programma in Kiev. De reis zet zich voort.