maandag, mei 31, 2010

Rajmohan Gandhi, vergezeld door zijn vrouw Usha en een team van jonge mensen uit Australië, Libanon, Mexico, Engeland en de VS, allen betrokken bij het werk van Initiatives of Change, zijn vijf maanden onderweg in een reis van Dialoog en Ontdekking. Gandhi is professor aan de universiteit van Illinois in de VS en tevens voorzitter van IC International.

Gandhi omschrijft het kader van de reis als volgt: ‘Hoe kunnen we de verdeeldheid aanpakken die oplossingen in de weg staat, geconfronteerd als we worden met de grote uitdagingen op het gebied van milieu, economie en maatschappij? Kunnen we de benodigde tijd, energie en nederigheid vinden om bruggen van vertrouwen te bouwen? Wij komen niet met simpele oplossingen maar met de hoop op eerlijke dialoog en de wens tot samenwerking.’

Raila Odinga, de premier van Kenia, (zie foto) sprak een uur met Rajmohan Gandhi en andere leden van het team van IC. Toen professor Gandhi de premier vroeg wat zijn diepste wens was antwoordde deze dat hij ‘een brug wilde zijn voor het nieuwe Kenia, waarin in de basisbehoeften van de bevolking wordt voorzien'.

In Kenia bezocht de groep ook Kibera, de grootste krottenwijk van Afrika.In Kenia bezocht de groep ook Kibera, de grootste krottenwijk van Afrika.

In Japan had Gandhi een ontmoeting van 30 minuten met de premier van Japan Yukio Hatoyama meteen toen hij aankwam in Tokio. Hij werd vergezeld door Yukihisa Fujita, een lid van de Diet (Japans parlement) en Hironori Yano, president van IC Japan. De Japanse premier worstelt momenteel met schandalen in zijn regering, ernstige economische problemen en afnemende ondersteuning vanwege onpopulaire maatregelen. Professor Gandhi reageerde met te zeggen dat succes of falen niet wordt bepaald door de media of opiniepeilingen maar door ons geweten en de geschiedenis.

In een belangrijke beleidsspeech in de Diet in januari van dit jaar, vroeg premier Hatoyama zich af hoe de regering de excessen van de kapitalistische samenleving binnen de perken kan houden. Daarbij haalde hij Mahatma Gandhi’s ‘Zeven sociale zonden’ aan die op Gandhi’s herdenkingssteen zijn gegraveerd in Delhi:

* Politiek zonder principes
* Rijkdom zonder werk
* Genot zonder geweten
* Kennis zonder karakter
* Commercie zonder moraal
* Wetenschap zonder menselijkheid
* Aanbidding zonder offer.

Fujita herinnerde Hatoyama tijdens het gesprek eraan dat zijn grootvader, eveneens premier van Japan in de jaren 50, IC had ondersteund en aangemoedigd om een bijdrage te leveren aan het opbouwen van vrede in het naoorlogse Japan.

Op de foto staat Gandhi met een groep jongeren van het IC programma Foundation for Freedom in Kiev.Op de foto staat Gandhi met een groep jongeren van het IC programma Foundation for Freedom in Kiev.In de Oekraïne beëindigde Gandhi zijn bezoek met de volgende woorden: ‘Vertrouwen wordt vaak niet opgebouwd in een week, een jaar of zelfs 10 jaar, maar ik vind dat de wereld moet weten dat er een activistische beweging in Oekraïne is, die werkt aan vertrouwen’.

De reis van Dialoog en Ontdekking ging en gaat naar:

Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, Kenia, Midden-Oosten, Noorwegen, Roemenië, Oekraïne, Japan, VS, Mexico, Colombia, Brazilië, Zwitserland

Dit artikel verscheen ook in Ander Nieuws mei / juni 2010