woensdag, juli 20, 2011 (All day) to zondag, juli 31, 2011 (All day)

Van 20 - 31 juli 2011 is er een trainingsprogramma 'Learning to be a Peacemaker' voor jonge Europese Moslims  in het centrum van Initiatives of Change in Caux, Zwitserland.

Achtergrondinformatie Learning to be a Peacemaker programma

De meerderheid van de moslimbevolking in Europa bestaat uit jonge moslims (65% is onder de 30 jaar). De beeldvorming rond deze bevolkingsgroep is vaak negatief. In het debat over de Islam en moslims overheersen thema´s als terrorisme, radicalisering en intolerantie. Veel jonge moslims voelen zich in het defensief gedrongen en weten niet hoe ze betrokken kunnen raken bij constructieve activiteiten in hun samenleving.

Om hier een antwoord op te geven heeft Ajmal Masroor, imam in Groot–Brittanië, het 'Learning to be a Peacemaker' programma geïnitieerd. Hij is ervan overtuigd dat er actie ondernomen moet worden, om te voorkomen dat spanningen tussen bevolkingsgroepen tot uitbarsting komen. De moslimgemeenschap in Europa heeft dringend behoefte aan nieuwe leiders die in staat zijn bruggen te bouwen en het tolerante gezicht van de Islam uit te dragen, aldus Masroor.

Het doel van het programma is om jonge Europese moslims in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 30 jaar uit te rusten met een diepgaande kennis van de Islamitische benadering van vrede, voorbeelden van vredesopbouw uit het verleden en van vandaag, en vaardigheden in het faciliteren van eerlijke en diepgaande dialoog. Vanuit deze basis zullen ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze hele samenleving.

Learning to be a Peacemaker zomer 2011

Tijdens dit programma zul je samen met andere jonge Europese Moslims: 

 • Leren wat de Islam over vrede te zeggen heeft
 • Leren hoe een eerlijke open dialoog te faciliteren tussen mensen met verschillende achtergronden
 • Voorbeelden van conflictresolutie uit het leven van de profeet Mohammed en hedendaagse denkers uit verschillende tradities bestuderen
 • Diepgaande kennis opdoen van theorieen en begrippen uit de literatuur en praktijk van peacemaking
 • LEREN HOE JE EEN PEACEMAKER KUNT WORDEN

Programma

 • Deel 1: Peacemaking in Islam

(20-26 juli: alleen voor Europese Moslims)

Je zult onder leiding van vooraanstaande moslimwetenschappers een cursus volgen in de Islamitische benadering van vraagstukken rond vrede en geweld. Door te putten uit een verscheidenheid van Islamitische bronnen toont de cursus aan dat Islam in de kern vredelievend is.

 • Deel 2: Learning to Live in a Multicutural World: Diaspora and Peace-Making in Europe

(26-31 juli: trainingsprogramma voor ruim 300 deelnemers uit de hele wereld)

Het is natuurlijk de bedoeling dat je wat je geleerd hebt tijdens het eerste deel ook in de praktijk brengt. Dit kun je doen door tijdens de jaarlijkse 'Learning to Live in a Multicultural World' conferentie de dialoog aan te gaan met de andere deelnemers, die verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergronden vertegenwoordigen. Als deelnemer aan deze conferentie kun je kiezen uit een verscheidenheid aan cursussen, varierend van 'Peace Education', 'Intercultural Conflict Transformation' en 'Religious Diversity and Anti-Discrimination' tot 'Ethical Leadership Training' en 'Project Development and Management'. Daarnaast krijg je de kans om te leren van professionals en activisten die betrokken zijn bij vredeswerk in verschillende delen van de wereld.

Doel

 • Vergroten van de kennis over de cultuur van vrede binnen de Islam onder jonge Moslims
 • Opleiden van jonge Europese Moslims tot peacemakers
 • Jonge Moslims instrumenten aan te reiken om een internationaal netwerk op te bouwen voor vredeswerk    

Kosten

NB: Momenteel worden mogelijkheden tot subsidiering onderzocht. Hierdoor zullen de kosten waarschijnlijk aanzienlijk lager uitvallen dan hierondr vermeld. Neem contact met ons op om hierover op de hoogte te blijven. De standaardkosten voor accomodatie, maaltijden en cursussen zijn: 

 • voor jongeren van 18-23 jaar en studenten: €465,-
 • voor werkenden boven de 23: €775,-

Talen

De training zal voor het grootste deel in het Engels gegeven worden, met waar nodig een Nederlandse vertaling.

Het dagelijks leven in Caux

Dienstbaarheid aan de ander is een belangrijk aspect van de filosofie van Initiatives of Change. Onderdeel van het dagelijks leven in het conferentiecentrum in Caux is dat iedereen meehelpt in de bediening of bij de bereiding van de maaltijden. 

Iets voor jou?

 • Ben jij een Moslim in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar?
 • Wil je een bijdrage leveren aan dialoog en ontmoeting in Nederland en Europa, ook na afloop van het programma?
 • Beschik je over basiskennis van de Islam?  
 • Beschik je over basiskennis van het Engels?

Stuur dan je CV en een brief van maximaal 300 woorden waarin je motiveert waarom je graag zou willen deelnemen aan dit programma per email naar tessa.calkhoven @ iofc.nl

LET OP: DE DEADLINE VOOR INSCHRIJVING IS 1 MEI 2011

Voor meer informatie kun je terecht bij Tessa Calkhoven (tessa.calkhoven @ iofc.nl, 070 364 359) of Rudy van der Aar (rudymoves @ gmail.com, 06 4161 6083).

Je kunt de officiële uitnodiging hieronder downloaden in pdf.

Op deze training volgt de conferentie 'Learning to Live in a Multicultural World' waar je verwacht wordt aan mee te doen. Meer informatie over deze conferentie vind je hier >>