donderdag, november 3, 2011 - 20:00 to 22:00

Wat gebeurt er als vertrouwen beschaamd wordt en wat geeft juist vertrouwen? Dit is een hartelijke uitnodiging voor een gespreksavond over 'De factor vertrouwen' met Rob Corcoran, directeur van Initiatives of Change in de VS.

Wat houdt onze samenleving bij elkaar? Wat houdt mensen verbonden? Dat is in ieder geval de factor vertrouwen. De patiënt vertrouwt de dokter, de klant de winkelier, de bank. En omgekeerd. De consument vertrouwt dat de productinformatie op het pakje correct is. Wat gebeurt er als dat vertrouwen beschaamd wordt en begint weg te ebben. Dat zien we rondom ons gebeuren. Een stortvloed aan nieuwe regels, controles, camera’s. Maar dat brengt niet het vertrouwen terug in de intermenselijke verhoudingen. Wat doet dat wel?

Het onderwerp wordt ingeleid door Rob Corcoran, directeur van Initiatives of Change in de VS. Hij richtte in 1990 Hope in the Cities op met het speciale doel het rassenvraagstuk aan te pakken. In zijn woonplaats Richmond, waar vroeger de slaven werden aangevoerd en verhandeld, organiseerde Hope in the Cities in 1993 een baanbrekende conferentie getiteld ‘Het hart van Amerika genezen – een eerlijk gesprek over ras, verzoening en verantwoordelijkheid’. Dit model van het eerlijke gesprek werd vervolgens ook gebruikt om andere dan rassentegenstellingen te overbruggen. De ervaringen van hem en zijn team heeft Corcoran beschreven in Trustbuilding (2010, University of Virginia Press), dat deze avond te koop is.

Wat kunnen we leren van Corcorans ervaringen in de VS om tegenstellingen te overbruggen en samenhang in de samenleving te scheppen?

Datum en tijdstip: Donderdag 3 november 2011, 20.00, inloop om 19.30

Plaats: Centrum van Initiatives of Change, Amaliastraat 10, Den Haag

De voertaal is Engels. (Een Engelstalige uitnodiging kunt u hieronder downloaden.)

Aanmelden bij Johannes de Pous vóór 31 oktober

De Amaliastraat is een zijstraat van de Mauritskade. Te bereiken vanaf het Centraal Station met bus 22 of 24; vanaf Hollands Spoor met tram 1. Uitstappen halte Mauritskade. Er zijn diverse parkeergarages in de buurt.

Hieronder kunt u de uitnodiging voor de gespreksavond downloaden in pdf.