dinsdag, augustus 30, 2011

Bonaventure NkeshimanaEen van de drie pioneers van het IC programma ‘Verzoening in het Grote Merengebied’ in midden Afrika Bonaventure Nkeshimana is op 20 augustus overleden kort nadat hij was geland op de luchthaven van Dar es Salam waar hij naartoe ging voor een vredesmissie.

Dit is een nieuwe tegenslag voor het team dat verantwoordelijk is voor het versterken van vrede in Burundi nadat vier jaar geleden een ander teamlid Michel Kipoke overleed.

Bonaventure was een onvermoeibare vredesactivist. Hij was altijd bereid om een project aan te nemen en er mee aan de slag te gaan. Hij had het vertrouwen gewonnen van zijn landgenoten van alle politieke kampen, inclusief de geharde extremisten. Als een voormalig parlementslid in de Tweede Kamer van Burundi had hij een diepgaande kennis van wat er onder de gewone mensen speelde als wel in het politieke veld. Hij verstond de kunst om precies aan te voelen wat anderen motiveerde en welke belangen er op het spel stonden. Zijn dood is een groot verlies voor zijn land Burundi en het Grote Merengebied.

Volgens de medici ter plaatse en op basis van medisch onderzoek is hij overleden aan de gevolgen van een hevige aanval van malaria waardoor zijn nieren het hebben begeven.

Hij laat een vrouw en zeven kinderen na, van wie de meeste in Frankrijk wonen.