donderdag, januari 26, 2012 - 20:00 to 22:00

Gespreksavond met Désanne van Brederode, schrijfster en filosofe. De avond wordt voorgezeten door Joost Röselaers.

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur.

Inloop vanaf 19.30.

Plaats: Centrum van Initiatives of Change

Amaliastraat 10, Den Haag

Thema: Heeft het christendom toekomst in Nederland?

De christelijke godsdienst, vroeger een factor van belang in het centrum van de Nederlandse samenleving, is verdreven naar de marge. Kerken sluiten bij bosjes, mensen zeggen hun lidmaatschap op en in het publieke debat is de stem van de kerken nauwelijks hoorbaar.

Behoefte aan diepgang en zingeving is er wel. Men zoekt dat evenwel niet in het christendom, maar in een tijdschrift als Happinez of in een cursus Mindfulness. Hoe komt het dat de boodschap van de kerken niet aansluit bij waar mensen, vooral jonge mensen, behoefte aan hebben?

Op deze avond willen we onderzoeken of er een kern is in de christelijke traditie die de moeite waard is te bewaren voor de toekomst. Een kern waar zinzoekers en de maatschappij als geheel hun voordeel mee zouden kunnen doen. Kunnen kerken mensen helpen omgaan met het mysterie van het leven? En hoe gaan ze zelf om met het mysterie dat de kern is van hun boodschap?

Désanne van Brederode (41) debuteerde in 1994 met de roman Ave verum corpus/Gegroet waarlijk lichaam. Hierna volgden Mensen met een hobby (2001), Het opstaan (2004), Hart in hart (2007, bekroond met de Gerard Walschap Literatuurprijs) en Door mijn schuld (2009). Zojuist is haar nieuwste boek uitgekomen getiteld Stille Zaterdag (Querido). Behalve romans schrijft ze essays en artikelen en is ze een veelgevraagd spreekster op het gebied van filosofie en religie. Velen zullen zich haar herinneren als columniste in tv programma Buitenhof. En ze is lid van het filosofisch elftal in dagblad Trouw.

Joost Röselaers (32) is remonstrants predikant te Amsterdam. In het voorjaar verschijnt van zijn hand Het vrije woord - theologen en opiniemakers in domineesland.

U kunt de uitnodiging hieronder downloaden.