zaterdag, mei 1, 1999

Isaac Otieno, Keniaans student politicologie en ontwikkeling aan het 'Institute of Social Studies' in Den Haag, rekent voor dat, alhoewel Kenia niet eens hoort tot de 32 HIPC’s (Highly Indebted Poor Countries) het toch nog drie generaties zal duren om de schuld van de 70er jaren af te betalen. En dan heb je het nog niet over de latere schuld.

Isaac kan de conclusies van Jan Vandewege zonder meer beamen. Onderwijs en gezondheidszorg zijn er alleen nog voor wie het kan betalen. Als gevolg van de SAP-regeling produceert Kenia zo veel koffie en thee dat ze groenten voor binnenlands gebruik moet importeren uit Nederland! Het spijt hem dat het in Keulen niet over Kenia gaat, terwijl de gevolgen van de hoge schuld schrikbarend zijn.

In Kenia was Isaac studentenleider en mensenrechtenactivist. In 1995 bezocht hij met een Keniaanse delegatie het wereldconferentiecentrum van MH in Caux, Zwitserland. Terug in Kenia besloten ze, in navolging van Taiwan en Brazilië, de ‘Clean Election Campaign’ (CEC-campagne voor schone verkiezingen) te starten. Ze kregen meteen veel steun. De 12 bisschoppen schreven hun 8 miljoen gelovigen erover. Ook de protestantse kerken en de moslims deden mee. ‘De campagne hielp Kenianen eerlijk naar zichzelf te kijken’, zegt Isaac. ‘We zijn een corrupt land, dat moet veranderen.

Isaac heeft de indruk dat de campagne effect heeft gehad. Bij de verkiezingen van 1992, die zeer frauduleus waren, kreeg de regering 70 % van de stemmen. Na de CEC in 1997 kreeg de regering maar 51 % van de stemmen. Nu moet de regering wel samenwerken met de oppositie, omdat er een 2/3 meerderheid nodig is. Ze zijn dus meer democratisch. Terug naar Jubilee 2000. ‘Als dat lukt, is dat een geweldige eerste stap’, vindt Isaac. ‘Maar er moet meer gebeuren. Wij in het Zuiden dragen met onze produkten (koffie, thee, delfstoffen) bij aan het levenscomfort in het Westen. Maar we hebben er geen voordeel van. De multinationals zijn er meer op gebrand hun aandeelhouders tevreden te houden, dan om eerlijke prijzen voor onze produkten te betalen. Nestlé betaalt bar weinig voor koffie en cacao. Jullie kunnen besluiten om die produkten te kopen bij Fair Trade organisaties. In het Westen is een verandering van mentaliteit nodig, bijvoorbeeld bij aandeelhouders. Dat ze ook kijken hoe de winsten gemaakt worden. Denk aan eerlijke prijzen, geen kinderarbeid, milieuvriendelijke productie.’ 

Otieno begrijpt dat minister Herfkens de hulp aan Kenia wil stopzetten. ‘De regering is corrupt. Maar ze zou het geld wel aan maatschappelijke organisaties kunnen geven, die niet corrupt zijn, en waar een potentieel aanwezig is voor democratisering en ontwikkeling. En vooral doorgaan met de beurzen, zoals die voor het ISS.

En verder moet het hoogontwikkelde, nooit gekoloniseerde Westen geduld hebben met het Zuiden. Daar is de democratie ook niet in een paar jaar bereikt. Geef ons de tijd en de ruimte om het op onze manier te doen, vraagt Isaac Otieno.

Hennie de Pous-de Jonge 
Uit: Ander Nieuws, mei/juni 1999.