woensdag, maart 10, 2021 - 19:30 to 21:00

Uitnodiging Online interview en dialoog met  Ambassadeur van Australië, Matthew Neuhaus, 10 maart 2021, 19.30 - 21.00 uur

* Klik hier voor de uitnodiging in het Engels

Met het nieuwe programma 'Geloven in Mensenrechten' wil Initiatives of Change NL (IofC NL) het enthousiasme voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aanwakkeren.

Tot haar 75ste verjaardag op 10 December 2023 staan er verschillende events gepland die laten zien hoe universele mensenrechten ons allemaal raken. We beginnen met online interviews over de verschillende betekenissen van dit meest vertaalde document ter wereld. De ambassadeur van Australië in Nederland, Matthew Neuhaus, trapt af op woensdag 10 maart 2021.

Leden van de Verenigde Naties begonnen precies 75 jaar geleden aan een cross-culturele dialoog over hoe je als mens tot je recht komt. Gedelegeerden vanuit alle mogelijke achtergronden en overtuigingen stemden unaniem in met de Universele Verklaring op 10 december 1948. Die dialoog over wat mensenrechten voor ons betekenen, gaat door tot vandaag. De Verklaring heeft intussen miljoenen mensen geïnspireerd en een immense beweging in gang gezet.

In een reeks online interviews willen we het hebben over de drijfveer voor mensenrechtenactivisme; over de levensbeschouwelijke of morele basis van mensenrechten; natuurlijk ook over de juridische kant van mensenrechten met haar betekenis voor de rechtstaat, en de mensenrechten als politiek instrument.

Op woensdag 10 Maart om half acht, spreken we als eerste over mensenrechten met de ambassadeur van Australië Matthew Neuhaus. Neuhaus is behalve ambassadeur, als diplomaat betrokken bij internationale organisaties het International Criminal Court (ICC), en de enige Nederlandse organisatie die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen, het OPCW, Organisatie voor Verbod Chemische Wapens.

Matthew Neuhaus, Australian Ambassador in the NetherlandsNeuhaus groeide op in Tanzania. Hij was Ambassadeur in Nigeria en Zimbabwe en hij was afgevaardigde naar de VN in New York en de Gemenebest in Londen. Welke invloed had Afrika op de rest van zijn carrière waar het de mensenrechten betrof? Hoe speelt zijn betrokkenheid bij IofC door in zijn leven en werk? Wat betekent het voor Neuhaus dat Den Haag Internationale stad van Vrede en Recht is? Herkent hij zich in de term ‘mensenrechten diplomacy’, bijvoorbeeld als het gaat om China of Myanmar?

Graag dus tot woensdag 10 maart, 19.30 uur. Wil jij graag bij deze eerst online interview reeks zijn, meld je dan via onderstaande link. Na aanmelding ontvang je meer details en inloggegevens. Link voor aanmelding: https://tinyurl.com/UDHR75

Praktische informatie:

Woensdag 10 maart, 19.30 tot 21.00 uur
Via zoom, deelname is kosteloos
Vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld
Tijdens deze bijeenkomst is Engels de voertaal

Klik hier voor de uitnodiging in het Engels