dinsdag, november 15, 2016

‘We leven in parallelle werelden’, concludeerde Rob Corcoran, toen hij de hele nacht wakker lag na de overwinning van Trump, worstelend met dit schokkende nieuws. Er is kennelijk een wereld van verschil tussen de bewoners van de oost- en westkust en de inwoners in het midden, schrijft hij in een blog op zijn website Trustbuilding. Mensen praten over de steun die Trump heeft van de ‘arbeiders klasse’. Maar het gemiddelde inkomen van Trump stemmers was $72.000,- terwijl dat van de Clinton stemmers $ 61.000,- was.


Corcoran is de schrijver van het boek Trustbuilding: an honest converstaion on race, reconciliation and responsibility en oprichter van het IofC programma Hope in the cities. Hij woont in Richmond, in de staat Virginia van de Verenigde Staten (VS), en heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het slechten van raciale en andere grenzen in de VS. Hij heeft het over het ´witte nationalisme´ dat zo´n groot effect heeft gehad bij de verkiezingen en over het verzet dat er was vanaf het moment dat Obama als eerste zwarte man het Witte Huis introk. Hij vraagt zich af of de ontwikkelingen in Amerika, evenals gelijksoortige tendensen in Euro-pa, een reactie kunnen zijn op het einde van 500 jaar witte koloniale overheersing.


Er wordt veel gepraat over de noodzaak om de wonden die geslagen zijn te genezen. Dat zal niet eenvoudig zijn en Corcoran zegt dat IofC zal doorgaan met het werk van verzoening. IofC benadrukt het belang van gemeenschap, dat iedereen in zijn eer wordt gelaten, dat je een beroep doet op iemands beste kwaliteiten en dat je niet in stereotypes denkt. Dat je werkt aan het opbouwen van duurzame relaties, ook waar dat moeilijk is.


Initiatives of Change in de VS werkt samen met de W.K. Kellogg Foundation en meer dan 130 andere organisaties om een proces van Truth, Racial Healing and Transformation verder te ontwikkelen. Corcoran eindigt met te zeggen dat de verkiezingen de Amerikanen hopelijk dermate wakker schudden dat ‘we op-nieuw gaan kijken naar onze aannames, vooroordelen en neiging tot isolationisme. Misschien moeten we even vakantie nemen van de sociale media en met onze buurman gaan praten. Misschien zijn we meer bereid voor eerlijke gesprekken dan we denken´.


Zie ook: The healing we need by Rob Corcoran http://4trustbuilding.blogspot.co.uk/

 

Vertaling door Johannes de Pous