maandag, december 21, 2020

Première van Haagse verhalen over duurzaamheid

Op donderdagavond 26 november organiseerde Buro EU een online evenement met daarin de première van de diverse opgehaalde Haagse verhalen over duurzaamheid onder jongeren. Met de swingende tunes en gevatte rijm van de Droominee als aftrap, kon de avond al niet meer stuk. Het was inspirerend een gemixte groep van 35 deelnemers te kunnen begroeten op een donderdagavond! Van jongeren die we gesproken hadden op straat en in online diepte-interviews tot ook partners van Hogescholen en het netwerk van IofC zelf; allen haakten aan voor een gesprek over hoe wij als individu en als samenleving kunnen bijdragen aan een duurzamer wereld.

Wat is jouw eerste stap naar een mooiere duurzame toekomst?

Naar aanleiding van een visualisatie in stilte van de toekomst, gingen we in kleine groepjes uiteen om die toekomst met elkaar te delen. We vroegen niet alleen mensen te dromen, maar ook de eerste haalbare stap te formuleren die ze de komende periode wilden gaan zetten om bij te dragen aan die toekomst. Hieronder een greep uit de reacties:

“Meer naar buiten, de natuur in en anderen uitnodigen mee te gaan”
“Eigen omgeving groener maken (woonwijk die echt nog wel groener kan)”
“Get a trashbin for veggie peels/green waste”
“Meer regionale producten kopen en meer genieten van de natuur”
“Mensen en meningen verbinden”
“Minder/geen vlees eten”
“Mijn eerste stap: aansluiten bij de wijkvereniging. Zodat je meer mensen het verschil kan maken in je omgeving (verbinding/veiligheid/groen/etc..)”
“Meer ontspannen”
“Toch goed uitzoeken hoe en waar ik mijn afval kan scheiden, ik denk dat dit een hele haalbare stap is. Ook blijven wandelen ook als de corona uiteindelijk klaar is”
“Short-term: going back to plastic-free food. Long-term: raising awareness about food waste in my hometown”
“Het recht op een schone aarde voor de nieuwe generatie claimen”

Eerlijk en oprecht

De video van Buro EU met straatinterviews met jongeren was en is de drie minuten kijktijd meer dan waard aldus de deelnemers van deze bijeenkomst. (Klik hier als je hem nog niet gezien hebt!) Deelnemers reageerden: “eerlijk en oprecht”, “beautiful video but with a lot still to do“, en: “Het laat goed zien hoe het op verschillende manieren speelt onder de mensen, ook al is het moeilijk om spontaan iets te zeggen op straat!”

In de spotlight

De verhalen zijn nu gelanceerd en terug te lezen, bekijken en beluisteren via onze webpagina: www.iofc.nl/project-buro-eu.nl of via de website www.buro-eu.nl Lees daar bijvoorbeeld de blogs van Evander, Iris, en Nicolas en hun verhaal en zoektocht naar een duurzame wereld.

Stem geven aan jongeren

Daarnaast zijn we gevraagd om de stemmen van jongeren nog verder te verspreiden onder (Europese) beleidsmakers. Zo is het project als inspirerend voorbeeld geselecteerd tijdens het derde Europese “Citizen Engagement and Deliberative Democracy Festival” en konden duizenden deelnemers een video specifiek over de aanpak en uitdagingen van het project bekijken. Zie hier. Daarnaast ging Stefanie Schuddebeurs, projectleidster, over de perspectieven van jongeren in gesprek met Europarlementariër Mohammed Chahim op 10 december tijdens een lunchlezing van ProDemos en De Haagse Hogeschool.

Ook dit voorjaar zullen de verhalen nog verder verspreid worden via een reizende fototentoonstelling en social media. We houden je op de hoogte!

Stefanie Schuddebeurs