dinsdag, december 9, 2014

 

Retroavond Amaliastraat 10

 

Mannen van Brazilie

Digna Hintzen heeft al bijna zestig jaar een band met Latijns-Amerika. Ze is in de meeste landen van dat continent geweest.

Op verzoek van enkele Latijns-Amerikaanse diplomaten die nieuwsgierig waren naar de geschiedenis van IC in hun continent, heeft zij op 19 november een avond georganiseerd in het centrum van IC in Den Haag waar de film Mannen van Brazilië werd vertoond. Zij was indertijd aanwezig toen de film werd opgenomen. De film, meer een documentaire dan een speelfilm, beschrijft het verhaal van de haven van Rio de Janeiro waar in 1957 voor het eerst democratische verkiezingen werden gehouden.

Mevrouw Hintzen schrijft (vrij vertaald uit haar Engelse verslag van de avond):

Als eregasten waren aanwezig de ambassadeur van Brazilië met enkelen van zijn staf, de ambassadeur van Argentinië met zijn vrouw en een vertegenwoordiger van de Colombiaanse ambassade. Het publiek bestond verder uit studenten van het Institute of Social Studies in Den Haag, afkomstig uit Georgië en Paraguay en een twintigtal Nederlanders. Het publiek werd met koffie en thee welkom geheten door twee studenten uit Oekraïne die op het ogenblik in Nederland verblijven.

De film is inderdaad een les in geschiedenis. Dat werd nog eens benadrukt doordat de film vertoond werd op een ouderwetse 16mm projector die ondanks zijn meer dan 50 jarige staat van dienst nog steeds perfect werkte! De film gaat over verzoening, in dit geval tussen rivaliserende groepen in de haven, en heeft daarmee ook relevantie voor vandaag als het gaat om mensen bij elkaar te brengen.

De acteurs zijn geen beroeps. De havenarbeiders spelen hun eigen verhaal hetgeen inhield dat ze vaak vrij moesten nemen en daardoor geen inkomsten hadden. De film heeft humor en het laat de schoonheid van Rio de Janeiro en de omgeving zien dankzij de cameraman Richard Eichhorn die voor Walt Disney werkte.

In de discussie na afloop van de filmvertoning werd verteld dat deze film overal in de wereld is vertoond, en ook in de favela’s van Rio. Mede daardoor ontstond er nieuwe samenwerking tussen lokale bestuurders waardoor honderden bewoners van krottenwijken nieuwe huizen kregen. Dat had weer een effect op een aantal taxichauffeurs. Die besloten om hun coöperatie te baseren op absolute eerlijkheid. Het gevolg van dat beleid was dat zij zoveel meer verdienden omdat zij een redelijke prijs berekenden dat andere taxibedrijven hetzelfde moesten doen.