zaterdag, juni 17, 2017 - 10:00

De stadswandeling op 17 juni zit vol. We hebben een extra online formulier geopend voor een tweede stadswandeling indien er voldoende aanmeldingen zijn.

 


 

De Nederlandse identiteit kent veel internationale facetten. Denk bijvoorbeeld aan de mensen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname, die zelf ook weer afstammen van vele tientallen nationaliteiten. Het koloniale verleden en de geschiedenis van de slavenhandel en contractarbeiders roept bij een ieder verschillende gevoelens op: ontkenning, acceptatie, schaamte... Duidelijk is dat het deel is van onze identiteit. Daarom is het belangrijk om er samen bij stil te staan, er kennis van te nemen en ons te realiseren wat het nu doet met onszelf en onze samenleving.
 

Valika SmeuldersOp zaterdagochtend 17 juni organiseert Initiatives of Change Nederland (IofC) in samenwerking met Pasado Presente een stadswandeling langs plekken in Den Haag die te maken hebben met ons slavernijverleden.Valika Smeulders (rechts op de foto) van Pasado Presente vertelt verhalen over bestuurders, handhavers en plantage-eigenaren, maar ook over mensen die zelf slaaf gemaakt waren en in Nederland kwamen wonen. Dat het slavernijverleden ook sporen heeft achtergelaten in Den Haag, is een gegeven dat tot nu toe nog relatief weinig aandacht kreeg. Duidelijk wordt dat Nederland al veel langer divers is dan nu vaak wordt aangenomen. Aansluitend op de wandeling is er een middagprogramma rondom de Surinaams-Nederlandse identiteit in de Paleiskerk te Den Haag. 
 

Aanmelden
De stadswandeling op 17 juni is vol. Daarom hebben we een extra online formulier geopend. Als er voldoende aanmeldingen zijn, zullen we een tweede datum plannen. We houden je per mail hiervan op de hoogte. 


IofC is een stichting met een ANBI status en geheel afhankelijk van giften en donaties. We maken kosten voor het organiseren van de stadswandeling. Graag informeren we je over de mogelijkheid om een vrijwillige donatie te doen met een richtbedrag van €5. 
 

Praktische informatie

Dag: zaterdag 17 juni 2017
Tijd: wandeling 10:00 - 12:00, verzamelen om 9:45
Locatie: Het Plein (Standbeeld Willem van Oranje) te Den Haag
 

Valika Smeulders

Valika Smeulders is freelance onderzoeker gespecialiseerd in maatschap- pelijke diversiteit, erfgoed en het slavernijverleden. Zij schreef een proefschrift over erfgoedorganisaties en de presentatie van het slavernijverleden in Ghana en Zuid-Afrika, Suriname en Curaçao. Over sporen van dat verleden in Nederland schreef zij o.m. mee aan Op zoek naar de Stilte. Met Pasado Presente werkt ze aan het ontsluiten van het koloniale verleden van Den Haag, in samenwerking met erfgoedinstellingen, universiteiten en sociaal-culturele organisaties. Zo presenteerde ze in juni 2015 samen met het Haags Historisch Museum een wandelkaart van Den Haag die stilstaat bij enkele relevante locaties in de stad rondom slavernij.
 

Over Pasado Presente

Pasado PresenteIn september 2013 heeft Valika Smeulders Pasado Presente opgericht. Ze onderzoekt het koloniale verleden en maakt het openbaar via publicaties, lezingen, tours, en meer. Het koloniale verleden staat aan de basis van onze samenlevingen van nu. Toch is er relatief weinig over bekend. Pasado Presente vertelt weinig bekende verhalen over de roep om vrijheid, die een ieder in het heden kunnen inspireren. Door terug te kijken op waar je vandaan komt, sta je sterker in het heden en bouw je aan de toekomst. Kijk op de website van Pasado Presente voor meer informatie.