donderdag, november 3, 2022

Beste vrienden van Initiatives of Change,

Er wacht ons een zware winter. Hoe houden we de moed erin? We kunnen een voorbeeld nemen aan de Oekraïners. Met een ongelofelijke moed, doorzettingsvermogen en slimheid blijven ze strijden voor hun vrijheid, voor hun bestaansrecht.

In de voorjaarsbrief vroegen we uw steun voor zowel de Oekraïense bevolking in nood, als voor onze teamleden in de buurlanden van Oekraïne, Moldavië, Roemenië en Polen bij de opvang van de vele vluchtelingen. Nu willen we specifiek aandacht vragen voor de Oekraïners die in het land zijn achtergebleven.

In voornoemde brief legden we uit hoe het IofC programma Foundations for Freedom (F4F), ontstaan in 1993 na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en gevestigd in Oekraïne, nu haar hele netwerk in stelling heeft gebracht om hulp te organiseren. En niet alleen het eigen netwerk. Ook ideële organisaties waarmee werd samengewerkt om de grondslagen van vrijheid en democratie in Oekraïne en andere Oost-Europese landen te versterken, doen mee. Hun samenwerking heeft vorm gekregen in Solidarity in Action, zie https://www.solidarityinaction.org.ua/.

U vindt op die website het team, dat eerder samenwerkte voor en in het centrum voor dialoog en ontmoeting in centraal Oekraïne. Hier werd veel aandacht besteed aan de dialoog tussen etnische Oekraïners en etnische Russen, die zich evenwel allen Oekraïens voelen, maar wel met verschillende geschiedenissen. Doel was ook om wonden uit het verleden bespreekbaar te maken, en zo samen een weg naar heling in te slaan. Dit huis is er nog steeds, maar wordt nu gebruikt voor de opvang van ontheemden.

Op de website zijn de portretten van het team getekend en alleen met voornaam, natuurlijk uit veiligheidsoverwegingen. Je leest ook wat hun doelstellingen zijn en wat er al bereikt is. Hun organisatietalent is indrukwekkend. Zoals ze schrijven, ze kennen het land door en door, weten de noden, in de ziekenhuizen en voor de territoriale verdediging. Ze kunnen zelfs gebieden bereiken die onder vuur liggen. En al het geld gaat daarheen, waarvoor het gegeven is.

Onze contact persoon is Lena, Oekraïense uit Kyiv, met een Russische achtergrond. Twee dagen voor het begin van de oorlog is ze naar Berlijn gevlucht en sindsdien houdt ze zich bezig met het organiseren van humanitaire hulp aan haar landgenoten, nu dus onder de paraplu Solidarity in Action. Die hulp houdt onder andere in het geven van noodzakelijke beschermingsmiddelen, proteïnerijk voedsel en medicamenten voor de strijders en voor de ziekenhuizen.

Enkelen van het IofC team waren recentelijk in Berlijn en hadden een ontmoeting met Lena. We spraken met haar over het recht van Oekraïne om te strijden voor hun vrijheid. Lena vulde aan: ‘het is niet alleen een recht, het is onze plicht. Het is de plicht van ieder mens te strijden voor vrijheid, om de mensheid te beschermen tegen terreur. Wij allen moeten kiezen tussen vrijheid en slavernij.’

Ook al gaat Nederland een moeilijke periode tegemoet, toch durven we u te vragen solidair te zijn met Oekraïne en de dappere mensen van Solidarity in Action te steunen. Zij vechten voor hun leven, maar ook voor onze vrijheid.

Er zijn twee manieren waarop u kunt helpen. Door een eenmalige gift, of door een maandelijkse gift. Lena noemde speciaal de tweede optie. Zelfs € 5 of 10 € per maand, de zekerheid dat ze iedere maand een bepaald bedrag tegemoet kunnen zien, zou hen heel erg helpen.

Het werk van Solidarity in action kan gesteund worden door een gift* over te maken naar:

Nederlandse Stichting Initiatives of Change
IBAN: NL49 ABNA 025 762 1202
o.v.v. eenmalige gift voor Oekraïne of maandelijkse gift voor Oekraïne.QR code Steun Oekraïne 2022

U kunt uw donatie ook direct overmaken via deze donatielink of scan de QR code rechts hiernaast.

Met een hartelijke groet,

Lotty Wolvekamp, vz. | Hennie de Pous – de Jonge, secr.

(*) Giften zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting