zondag, oktober 20, 2019

Terugblik op Wereldvoedseldag


Woensdag 16 oktober was het wereldvoedseldag, de dag waarop sinds 1979 door de Verenigde Naties aandacht gevraagd wordt voor voedselzekerheid. Initiatives of Change (IofC) probeert ook ieder jaar hier aandacht voor te vragen. 

Dit jaar was het idee om een kookworkshop te organiseren samen met de Lukaskerk en twee koks van de stichting Conscious Kitchen. Conscious Kitchen haalt wekelijks groente en fruit van de Haagse Markt op dat niet meer verkocht kan worden en maakt daar met vrijwilligers een driegangenmenu van dat elke donderdagavond genuttigd wordt door zo'n 70 mensen.
 

De kookworkshop

Woensdagmiddag waren zo'n 20 deelnemers vanuit de Lukaskerk inclusief voedselbankbezoekers aanwezig om met een deel van dit geredde voedsel een vegetarische tweegangen maaltijd te maken. Ze kregen uitleg hoe je van o.a. snijafval inclusief uien en knoflookschillen een heerlijke zelfgemaakte bouillon kunt maken voor de couscous. Er werden door Yannik Bergmann, een professionele kok, veel demonstraties en tips gegeven. Van hoe je het beste een ui kunt snijden zonder te tranen tot hoe je de oven zo energiezuinig mogelijk gebruikt. Enthousiast ging iedereen zelf aan de slag om alle groente en fruit te verwerken tot een lekkere salade, groenteschotel met couscous en warme vruchtencrumble.

Aan het einde van de middag werd er in de Lukaskerk ook een viering gehouden, die stond in het teken van voedselverspilling. Met protesterende boeren op het Haagse Malieveld en toeterende tractoren rijdend door de binnenstad, was dit een actueel onderwerp waar iedereen zich iets bij voor kon stellen. De maaltijd werd gezamenlijk met de bezoekers aan de viering gegeten en viel in de smaak. Er was alleen nog bouillon en vruchtencrumble over. Dit is de volgende dag uitgedeeld aan de voedselbankbezoekers. 

Klik hier voor de recepten van de kookworkshop.


De lezingen

Na de maaltijd waren er twee lezingen. Een door Anubhav Kandpal over voedselverspilling en hoe hij met de door hem opgerichte stichting Conscious Kitchen dat probeert tegen te gaan. En de andere van Julia IJsselmuiden, die vertelde over de voedselketen en tips deelde over wat je kunt doen met verschillende producten die over de tenminste houdbaarheidsdatum heen zijn. Zij heeft ook een flyer met tips en een maatbeker uitgedeeld van het voedingscentrum om de juiste hoeveelheid van diverse soorten pasta's te kunnen afwegen.

 

Al met al een leuke informatieve dag waarbij veel tips onderling uitgewisseld konden worden en ieder zich bewust werd wat je zelf kunt doen om voedselverspilling te voorkomen. IofC wil de Lukaskerk en alle sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag en de ervaren gastvrijheid.

Auteur: Elly Stigter
Foto's: Uyên Lu en Conscious Kitchen