dinsdag, maart 20, 2018

Op 19 maart werd in Ndjamena, hoofdstad van Tsjaad, de film Tsjaad - een reis naar hoop gelanceerd door Tsjaad’s Nationale Netwerk voor Vrede en Verzoening en door de Tsjadische vereniging van IofC.

De film is gemaakt door IofC met steun van UNDP en de EU en gaat over een initiatief om een nationaal netwerk van Tsjadische mediators te creëren. Een netwerk dat boven de etnische, religieuze en politieke scheidslijnen staat waar het land sinds zijn onafhankelijkheid mee te kampen heeft. Imam Muhammad Ashafa en dominee James Wuye, voormalige vijanden van elkaar en nu bekend als vredesstichters uit Nigeria, zijn bij dat initiatief betrokken. De Tsjadische zangeres Mounira Mitchala (Franstalige Afrikaanse kunstenaar van het jaar 2014) gaf haar muzikale bijdrage voor de film gratis.
 

Tsjaad – Op reis naar hoop

 

De film volgt de mediators naar een afgelegen gebied in het zuiden van Tsjaad, waar ernstige etnisch-religieuze conflicten zijn tussen rondtrekkende veehouders en boeren. Conflicten die de laatste jaren verergerd zijn door bodemdegradatie en de beschikbaarheid van automatische wapens.

Tsjaad is deel van de Sahel, hetgeen rand betekent. Die rand, van de Sahara woestijn, was ooit een kruispunt van handel en culturele uitwisseling, met bloeiende ecosystemen. De Sahel, die zich uitstrekt van Senegal tot Soedan, is de thuisbasis van de oudste centra van geleerdheid en van de oudste markten ten zuiden van de Sahara. Vandaag is het verworden tot de rand van wanhoop. Traditionele manieren van leven zijn verdwenen en de hoop is vervlogen. Gemeenschappen waarvan de cultuur en het leven afhingen van het zorgen voor vee, leven niet meer als nomaden. Velen wonen nu in sloppenwijken. Mensen kunnen zich nog herinneren dat het in grote delen van de Sahel krioelde van het wild. Voor het grootste deel is dat verdwenen. De scimator oryx, een antiloopachtig dier, en symbool van het Sahara Conservation Fund, is aan het begin van deze eeuw in het wild uitgestorven.

In een verklaring van 30 januari 2018 van de VN veiligheidsraad uit de Raad haar grote bezorgdheid ‘over de veiligheidssituatie in de Sahel, met name over de bedreigingen van terroristische aanvallen, inclusief de manier waarop terroristen  gemeenschappen tegen elkaar op zetten als ook transnationaal georganiseerde misdaad, waaronder de handel in mensen, wapens, drugs en natuurlijke hulpbronnen.  De Veiligheidsraad verwelkomt de positieve ontwikkelingen in verschillende West-Afrikaanse landen zoals de voortgaande pogingen om democratie te consolideren en om vreedzame participatie te bevorderen, en de stappen die worden ondernomen om mensenrechten te bevorderen. De Raad moedigt alle nationale belanghebbenden, inclusief civil society, aan door te gaan met dialoog in een geest van tolerantie en inclusiviteit.’

Dat is precies wat Tsjaad – op reis naar hoop doet.

 

Uit het Engels vertaald door Johannes de Pous